Értékes tippek és tanácsok a fürdő építéséhez

Értékes tippek és tanácsok a fürdő építéséhez

Szinte minden nyaralótulajdonos saját fürdőről álmodik. Lehet, hogy akár egy kicsi fürdőház is, de a sajátja, amelyben illatos seprűvel gőzölhet, majd rengeteg forró teát iszik. Ebben pihenhet és felépülhet egy fárasztó munkahét után. Vannak, akik csak egy fürdő kedvéért döntenek úgy, hogy külvárosi területet vásárolnak, hogy legalább időnként elmenekülhessenek a város nyüzsgéséből, és családdal és barátokkal együtt testben és lélekben pihenhessenek..

Végül is egy igazi orosz fürdő nem luxus. Építsen akár egy kis szaunát is a saját telkén, miközben minimális összeget fektet be, és mindenki maximális hasznot érhet el. Elmondjuk, hogyan kell helyesen elkészíteni egy projektet, és saját kezűleg fürdőt építeni egy külvárosi területen.

Sajátosságok

A szauna látogatása után szerzett öröm nem hasonlítható össze nyári zuhanyzóval vagy forró fürdővel..

És a fürdőnek számos előnye van:

 • a gőzfürdő látogatása jótékony hatással van a bőr tisztítására és megújítására;
 • segít megtisztítani a szervezetet a toxinoktól és toxinoktól;
 • javítja a légzőrendszer működését;
 • segít normalizálni a belső szervek munkáját;
 • segít enyhíteni a fáradtságot és megszabadulni az izomfájdalomtól;
 • a gőzfürdő rendszeres látogatása lehetővé teszi, hogy elfelejtse az olyan betegségeket, mint az ARVI és az ARI.

Az építése sok munkát igényel, de megéri. És az építkezés megkezdése előtt el kell döntenie a jövőbeli építkezés helyéről. A tűzvédelmi szabályok szerint a fürdőnek legalább 1 méterre kell lennie a kerítéstől és más épületektől..

De a kád, a WC vagy a komposztgödör közelében sem érdemes elhelyezni a fürdőt, mivel a fürdőből származó víz szennyező forrás. Hagyományosan a fürdő egy dombon vagy egy kis lejtőn található, mivel ez megkönnyíti a használt víz természetes elvezetését..

A fürdő egy fedél alatt helyezkedik el egy lakóépülettel – ez az opció kényelmes azok számára, akik egész évben tervezik a gőzfürdő használatát.. Ezzel az épületek elrendezésével a helyszínen nem kell sétálnia az utcán a gőzfürdő után. És még egy plusz – nincs szükség további kommunikációra az egész oldalon. Ezért az ilyen konstrukció olcsóbb lesz. De a tűzvédelmi követelmények szerint ilyen fürdőben csak elektromos tűzhelyet szabad használni. És sok modell általában nem biztosítja a szükséges hőt és gőzt..

Egy másik nyerő lehetőség a fürdő elhelyezése a medence vagy a nyári zuhany közelében. A gőzfürdő után hideg vízbe merülés különösen kellemes lesz a kontrasztos eljárások ismerői számára. És ha van egy tartály a webhely közelében, akkor fontolja meg a fürdő közvetlen közelében történő építésének lehetőségét.

De ha a helyszínen nincs tározó vagy medence, akkor pihenőterületet szervezhet pavilonnal vagy függőágyakkal. Egy nagy fürdőben a relaxációs terület egy fedél alatt, vagy nyáron a verandán helyezhető el.

Annak érdekében, hogy kiváló minőségű fürdőt építsen az országban, a következőkre van szüksége:

 • megfelelő építési projekt elkészítése;
 • gondolja át az összes szükséges kommunikáció csatlakoztatását – áram, csatorna és vízellátás;
 • szakaszos munkaterv elkészítése;
 • készítsen becslést, vásárolja meg a szükséges anyagokat és eszközöket;
 • fürdőházat építeni és minden kommunikációt elvégezni;
 • elvégezni a belső dekorációt.

Projektek

Az építési tervezés szakaszában meg kell határozni a projektet. A papírra rajzolt részletes rajz segít az eredmény vizualizálásában. Ma sok sikeres projekt található az interneten. És egyedül is megteheti a helyes választást bérelt szakemberek segítsége nélkül. És néhány szabad estén önállóan elsajátíthat egy számítógépes programot, és saját belátása szerint projektet készíthet.

A kész tervezési projektben érdemes előre jelezni, hogy hol és hogyan történik minden kommunikáció., valamint információkat készítenek a használt dekorációról és dekorációról. A megfelelő projekt kiválasztása nagymértékben függ a helyszín területétől és a pénzügyi lehetőségektől. Ezért először is fontos eldönteni az épület területét. Könnyű kezelni ezt a problémát – gondolja át, hányan fognak gőzfürdőt venni a fürdőben. Vegye figyelembe a családi ünnepeket és születésnapokat is, amelyeken sok rokon és barát részt vehet. Fontos, hogy ne csak a családtagok örüljenek a fürdőnek, hanem a vendégek is.

A legegyszerűbb építési lehetőség a keretfürdő megszerzése lesz.

Sok előnye van..

 • Könnyű konstrukció – lehetővé teszi az alapok megerősítésére fordított költségek és idő csökkentését.
 • Fontos plusz a megfizethető ár. A keretes kád jelentősen kevesebbe kerül, mint egy tégla.
 • Még egy kezdő is felépíthet egy vázépületet egy hónap alatt..
 • Nem szükséges elhalasztani az építést a nyári időszakra – keretfürdőt építhet bármely évszakban.

De az ilyen fürdőknek hátrányai is vannak:

 • a keretes faépület további szigetelést igényel, ami viszont további költségeket igényel;
 • fürdőház süllyedése – 2 éven belül az épület guggol, ami további költségekkel jár az esetleges javítások és befejező munkák miatt.

De még akkor is, ha nem engedheti meg magának a keretfürdőt, mindig van lehetőség egy trükkre egy alternatív lehetőség – a kerekes mobil fürdő – használatával. Vagy építsen egy gőzfürdőt egy 20 láb hosszú fém szállítótartályból vagy fészerből.

És van még egy okos lehetőség – fürdő elrendezése egy magánház alagsorában..

Ebben az esetben különös figyelmet kell fordítania több pontra..

 • Az összes elektromos vezetéket a földszinten kell lefektetni, hogy elkerüljük a vezetékek túlmelegedésének lehetőségét. És a rendszer összes vezetékét le kell fektetni a kábel védelme érdekében.
 • Szellőztető és párátlanító rendszer – különösen akkor, ha az alagsorban medencét vagy pezsgőfürdőt szerelnek fel, és nincs lehetőség ablakok elhelyezésére a helyiség természetes szellőzéséhez.
 • Csatorna és fűtési rendszer.

Ugyanakkor érdemes azonnal megérteni, hogy a tűzvédelmi szabályok szerint csak elektromos sütő használható ilyen gőzfürdőben. De néhány gyártó olyan modelleket kínál, amelyek forró vízzel elláthatók, hogy növeljék a gőzfürdő páratartalmát..

És néhány fürdőértő hozzászokott és sikeresen megvalósított projekteket mutatott be egy teljes értékű gőzfürdő megszervezéséhez egy loggiás lakásban. És ha a lakás területe lehetővé teszi, akkor a szaunához egy lakóterület is rendelhető. A lakhatási szabványok nem tiltják a gőzfürdő építését egy lakóházban. De egy ilyen fürdő csak elektromos árammal fűthető, ami viszont szintén előny, mivel a lakás tulajdonosának nincs szüksége kémény elrendezésére.

Természetesen a városi lakásban lévő szauna elrendezése eltér a klasszikus orosz gőzfürdő építésétől egy külvárosi területen. De ebben az esetben csak a gőzfürdő optimális területének meghatározása marad. A szoba ne legyen túl nagy, különben sok időt töltenek csak a gőzfürdő fűtésére.

Ezenkívül egy nagy szobához több tűzifát költenek.. De ugyanakkor túl kicsi gőzfürdőben lenni kényelmetlen. Ezért van egy egyszerű szabály – egy személynek a fürdőben 6 m2 -re van szüksége. És a mennyezet magassága 2,1 méter legyen.

A kiválasztott terület és a megfelelő építési lehetőség alapján folytathatja a következő tervezési szakaszokat. Például jó ötlet több helyiséget elhelyezni egy épületben. Fontolja meg, hogy ne csak egy gőzfürdőt és zuhanyzót, hanem egy relaxációs szobát, valamint egy mellékhelyiséget WC -vel egy tető alá helyezzen..

Az épületen belüli helyiségek célja nagymértékben függ a fürdő szezonalitásától. Például, ha azt tervezi, hogy a fürdőt csak a nyári szezonban használja, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy az üdülőterületet kiveheti a szabadba, például fedett teraszra vagy verandára a fürdő közelében. Akkor Ön és családja a gőzfürdő után forró teát ihat közvetlenül a szabad ég alatt..

És ha a fürdőt egész évben használni fogják, akkor bölcsebb egy tágas és meleg szobát felszerelni egy fedél alatt. Ezután lehetősége lesz pihenni és lazítani a gőzfürdő után. Nos, ebben az esetben a fürdőben lévő WC nem lesz felesleges..

De ha nincs lehetősége nagy területet kiosztani, akkor építsen mini-fürdőt gőzfürdővel és öltözővel. Ez a lehetőség azoknak a nyári lakosoknak megfelelő, akik csak hetente egyszer és csak nyáron melegítik a fürdőt..

Anyagok (szerkesztés)

A fürdő építhető fából vagy téglából, valamint modern anyagokból: polisztirolbetonból, fabetonból, habtömbökből, pórusbetonból és így tovább. Például néhány nap alatt épülhet épület nagy habblokkokból. És összehasonlítva az építőanyagok árait, arra a következtetésre juthatunk, hogy a hamutömbökből költségvetési fürdő építhető.

A szoba meleg marad, és melegítéskor a falak nem bocsátanak ki toxinokat és káros anyagokat. Ezenkívül a habtömbök tűzálló anyagok. A rendelkezésre álló anyagok közül meg lehet jegyezni a fabetont is, míg a fürdő meleg és tartós..

De annak ellenére, hogy a tégla és a kő tartósabb anyagok, és nem félnek a tűztől, nem használják őket olyan gyakran a fürdő építésében..

Ennek pedig sok oka van.

 • A tégla és kő szerkezetek nehézek, ami az alap megerősítését vonja maga után.
 • A szoba gyorsabban fagy le, ami azt jelenti, hogy sokkal több időbe telik a fürdő felmelegedése..
 • A drága tégla és kő helyett az utóbbi időben gyakrabban használnak különféle tömböket. Ha egy fürdőhöz téglára vagy különféle tömbökre telepedett, akkor győződjön meg arról, hogy az építőanyagok speciális impregnálással és többrétegű burkolattal rendelkeznek..

De a fürdő legjobb anyaga a fa, ez egy természetes és lélegző anyag, és lehetővé teszi a szükséges páratartalom létrehozását, valamint gyorsan szárad. A rönkfürdő alacsony hővezető tényezővel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a fűtött forró levegőt hosszú ideig megőrizze a téli fagyokban is.

De a különböző fafajták a maguk módján befolyásolják a fürdőt, ezért bizonyos helyiségekhez bizonyos fafajtát kell választani..

 • Hárs – ideális fal- és mennyezetburkolatokhoz. A hársból polcokat is készíthet a gőzfürdőben, és padokat az üdülőterületen.
 • A tölgy a legmegbízhatóbb és legtartósabb anyag. Ugyanakkor a tölgy rönköknek magas ára van, ezért nagyon drága egy tölgyfából készült fürdő építése. A tölgyfát gyakran csak alappillérekhez és falfalakhoz használják..
 • A luc és más tűlevelűek nagyszerű lehetőség a falak és a mennyezet díszítésére egy gőzfürdőben. A tűlevelűek tökéletesen felszívják a nedvességet, ugyanakkor fenntartják a hőmérsékletet és a páratartalmat. De fontos, hogy alacsony páratartalmú táblákat válasszon, hogy hevítéskor ne szabaduljon fel gyanta..
 • Nyír és nyár – további feldolgozás után gőzfürdő fal- és mennyezetburkolatához is használható.
 • Éger – kellemes rózsaszín árnyalattal és gyönyörű mintával rendelkezik. De nem alkalmas a gőzfürdő befejezésére, leggyakrabban égert használnak a külső falak és rekreációs területek díszítésekor.

A fürdő építéséhez különféle feldolgozású fát használnak.

 • Az aprított rönkök népszerű anyagok a kertvárosi területen épületek építéséhez. De az apróra vágott rönknek magas ára van, mivel a fát kézzel dolgozzák fel, és csak baltát használnak, amely lehetővé teszi, hogy kéreg és csomó nélküli feldolgozott törzset kapjon a belső rétegek minimális megsemmisítésével.
 • Lekerekített rönkök – a fa megmunkálása speciális gépen történik. Így a kimenet tökéletesen lapos rönk, sima felülettel..

 • Szélezett fa – az aprított vagy lekerekített rönkökkel ellentétben téglalap alakú. Könnyebb ilyen anyaggal dolgozni. A fürdéshez leggyakrabban vörösfenyő vagy éger fát használnak. Az épület megépítése után a külső falak díszítő- vagy természetes kővel is kiegészíthetők..
 • Ragasztott laminált fa – nyilvánvaló előnye van, a fából készült épületek gyakorlatilag nem zsugorodnak, így a fürdő építése után szinte azonnal elkezdheti a külső falak díszítését.
 • Profilozott fa – szélekkel és ragasztólapokkal előállítva. Az ilyen gerendák további hornyokkal rendelkeznek, ami nagyban megkönnyíti az építési folyamatot.

A fa burkolatának kiválasztásakor ügyelni kell a táblák minőségére:

 • a felületen nem lehet sötétedés, féreglyukak, kékség vagy rothadás jelei;
 • a táblákat jól szárítani kell;
 • és a tábláknak is simáknak kell lenniük anélkül, hogy csomók esnének ki;
 • a vágásnak nem szabad laza szerkezetűnek lennie.

Többek között a fürdő építéséhez szüksége lesz gőzzáróra és vízszigetelő anyagokra, amelyeket a burkolat és a szigetelés között helyeznek el:

 • tetőfedő – magas hőmérsékleten hozzájárul a kellemetlen szagok megjelenéséhez, ezért nem használható a gőzfürdő falaihoz;
 • műanyag csomagolás – magas hőmérsékleten romlik, ezért nem ajánlott használni a gőzfürdő falainak borításakor;
 • az alumínium fólia a legmegfelelőbb anyag;
 • fólia üvegszállal – jól megbirkózik a fürdő hőszigetelésével.

Hőszigetelő anyagok szükségesek az épületen belüli hő megtartásához. Ha nagy mennyiségű meleg levegő távozik a helyiségből, akkor a gőzfürdő termelékenysége csökken, és a fürdő téli működése lehetetlenné válik. Szükséges az épület szigetelése kívül és belül. Ezért a hőszigetelő anyagok megtakarítása elfogadhatatlan. Hőszigetelésként használják: ásványgyapot és üvegszál.

Ezek az anyagok kiválóan alkalmasak fa épület szigetelésére, ugyanakkor nem támogatják az égést és tűzállóak. Egyes építők szigetelésként bármilyen rendelkezésre álló eszközt használnak, például fűrészpor, de a tűzvédelmi szabványok nem hagyják jóvá ezt a megközelítést. A hab műanyag nem használható szigetelésre, továbbá nem felel meg minden tűzvédelmi követelménynek.

A különböző helyiségek belső falának díszítéséhez különböző anyagokat használhat. A gőzfürdő falburkolatához a fa bélés a legalkalmasabb. A mosórekeszhez pedig csempe vagy műanyag szendvicspanel. Az üdülőterület falai kővel vagy téglával díszíthetők.

Nem ajánlott műanyag paneleket, fémeket, linóleumot és más anyagokat használni a fürdőben, amelyek meggyulladhatnak vagy felmelegedhetnek magas hőmérsékleten, valamint veszélyes helyzeteket okozhatnak magas páratartalom mellett. A fürdő építésekor olyan anyagokat kell választani, amelyek praktikusak, nedvességállóak, környezetbarátok és ellenállnak a gőznek és a magas páratartalomnak..

Amint azt számos, sikeresen megvalósított projekt mutatja, teljes értékű fürdőt építhet bármilyen rendelkezésre álló eszközből, beleértve a raklapokat, az OSB-t, a polikarbonátot, a talpfákat és a SIP paneleket. A lényeg, hogy legyen vágy. És miután kitalálta a projektet és az anyagválasztást, folytathatja a becslés elkészítését.

Eszköz

A különböző típusú szaunák építési technológiája eltérő.

A szaunák több típusra oszthatók.

 • Száraz gőzfürdő – az ilyen szaunában a páratartalom 20-30%. És ugyanakkor a levegő hőmérséklete elérheti a +120? С. Lehetetlen ilyen gőzfürdőben sokáig maradni. Ezenkívül a nyírfa seprű használata elfogadhatatlan. Talán ezért honfitársaink inkább más típusú gőzfürdőket részesítenek előnyben..
 • Nedves – ebbe a kategóriába tartozik a klasszikus orosz gőzfürdő. A páratartalom egy ilyen szaunában eléri a 100%-ot, és ugyanakkor a kényelmes hőmérséklet általában +50? С és +90? С között van..
 • Vizes szauna – a török ​​gőzfürdők ebbe a kategóriába tartoznak. Egy ilyen szaunában a levegő hőmérséklete nem emelkedik +50? C fölé, és a kulcsszerepet közvetlenül a gőz és a páratartalom játssza..

Egy kis gőzfürdő van fenntartva a finn szaunához. Mert a száraz gőzfürdő padjain az emberek szinte mozdulatlanul ülnek és kicsit mozognak. Az orosz gőzfürdőben pedig szokás illatos seprűvel gőzölni, ezért a szoba területének többszörösen nagyobbnak kell lennie.

De a szauna építésének szakaszai azonosak:

 • az alapítvány felszerelése az épülethez és külön a kemencéhez;
 • a keret felszerelése;
 • tető felszerelése;
 • tűzhely és kémény felszerelése;
 • ablakok és ajtók felszerelése;
 • a padló, a falak és a tető szigetelése;
 • a kommunikáció összegzése;
 • befejező és burkoló munkák;
 • vízvezeték szerelés (ha szükséges);
 • bútorok elrendezése.

Hogyan melegítsünk?

A tervezési szakaszban fontos kérdés a tűzhely helye és az égési módszer megválasztása. Ami a telepítés helyét illeti – a tűzhelyet úgy kell elhelyezni a fürdőben, hogy a benne lévő összes helyiség egyszerre legyen melegítve. Vagyis a hőt fenn kell tartani mind a mosókonyhában, mind az öltözőben és a rekreációs területen, de ugyanakkor minden hőnek a gőzfürdőben kell lennie. A fő követelmény a tűzhely kiválasztásakor az, hogy a tűzhelyből származó gőz ne égesse meg a közelben lévő embereket.

A klasszikus orosz fürdőben rendszerint házi fém kazán van felszerelve., ezenkívül téglával vagy kövekkel bélelt. Az ilyen kályhafűtő gyorsan felmelegszik, és hosszú ideig képes fenntartani a hőmérsékletet. De a tégla sütőt még mindig a legjobbnak tartják, bár hosszabb ideig tart a felmelegedés, könnyű, ideális nedves gőzt ad. De egy tégla vagy kő kályhát fel kell szerelni egy előkészített alapra. Az ilyen fürdő fával, szénnel vagy fa pelletel fűthető..

A füstfürdők néhány évtizeddel ezelőtt népszerűek voltak. És nemcsak a falak színében különböztek az úgynevezett fehérektől. Az orosz füstgőzfürdő legfontosabb jellemzője a kémény hiánya. A tűzhely füstje áthalad a köveken, és a gőzfürdőben marad, felmelegíti a helyiséget, majd leülepedik a felületekre, fekete színt adva nekik. A modern gyártók felajánlják a gázkazánok felszerelését, nem igényelnek gondos karbantartást és a kémény tisztítását. És megszünteti a tűzifa előkészítésének szükségességét.

Az elektromos kazánok a klasszikus tűzhely másik alternatívája. Kiváló lehetőség orosz és finn száraz gőzkabinok elrendezésére. De mégis alacsonyabbak a jellemzőik, mint a klasszikus fatüzelésű kályhák. Az elektromos kazán nem biztosítja a szükséges páratartalmat és gőzt. Azok pedig, akik szeretnek seprűvel gőzölni, inkább egy kizárólag fatüzelésű modellt részesítenek előnyben minden elektromos kazánnal szemben..

Az összes kazán mérete, függetlenül attól, hogy milyen típusú kályhát választ, gyakorlatilag ugyanaz marad. A gőzfürdőbe történő elhelyezés során azonban emlékezni kell arra, hogy a tűzhely és a falak és a fafelületek közötti távolságnak legalább 20 cm -nek szabadnak kell maradnia..

Térzónák

A helyes zónázás már a csata fele. Az egyes zónák elhelyezését a fürdőben az épület teljes területe határozza meg. Úgy tartják, hogy a fürdő méretét az egy időben a fürdőben tartózkodók száma alapján határozzák meg. Tehát 5 ember számára körülbelül 10 m2 -re van szüksége a gőzfürdőben.

Általában érdemes több zónát elhelyezni a fürdőben..

 • A gőzfürdő minden fürdő lelke. A tapasztalt fürdőkísérők azt mondják, hogy a gőzfürdőnek gyorsan fel kell melegednie, és a gőzt a lehető leghosszabb ideig kell tartania..
 • Zuhanyzó vagy mosókonyha – ezekben a zónákban a modern szaunákban átfogó szennyvízrendszert gondoltak ki.
 • Üdülőterület – ebben az esetben minden a webhely tulajdonosának képességeitől és fantáziájától függ.
 • Öltöző – opcionális helyiségnek tekinthető, különösen, ha a fürdő a házzal egy fedél alatt van. Az öltöző funkcióit a fürdő bármely más helyisége is elláthatja, például előszoba vagy rekreációs terület.

 • Az öltöző – tűzifa és seprű tárolására van fenntartva, a felsőruházatot és a cipőt is itt hagyhatja, mielőtt a fürdőbe megy.
 • Tambour – kötelező helyiség minden fővárosi struktúrában, szükséges, hogy a hideg utcai levegő ne hatoljon be a rekreációs területbe.
 • WC – szennyvízcsatorna szükséges.

Ezzel a térmegosztással többen is használhatják a fürdőt egyszerre. De egy ilyen elrendezés nagy területet igényel. A gőzfürdő optimális mérete 6-10 m2. Ilyen területen két vagy három szintet helyezhet el 150-200 cm hosszú polcokkal.Az alsó két szint általában kicsi méretű, és arra ülnek. A felső harmadik polcot pedig érdemes szélesebbre tenni, hogy nyugodtan fekszenek rajta. Ez a terület elegendő lesz 3-5 ember egyidejű jelenlétéhez. De ha inkább seprűt szeretne használni, akkor a fürdőzőnek több helyre lesz szüksége..

Ugyanezt a helyet kell elkülöníteni a mosogató számára. Az öltöző és az öltöző ugyanabban a helyiségben helyezkedhet el, ebben az esetben a minimális területnek legalább 6 m2 -nek kell lennie. Ennek ellenére ajánlatos szabadon hagyni az öltöző helyét seprű és tűzifa tárolására.

Egy kis fürdőben kombinálhatja a gőzfürdőt és a mosóteret is, de mosás előtt ki kell engedni a gőzt a fürdőből, mivel ezekben a helyiségekben a kényelmes tartózkodáshoz különböző hőmérsékleti feltételekre van szükség..

A fürdő zónázásakor több pontra is figyelni kell..

 • A belső tér megszervezésekor gondoljon át mindent a legapróbb részletekig. Fontos, hogy a tervezési szakaszban megértsük, hogyan kell összekötni a különböző kommunikációkat a bekötési és vízellátási rajz elkészítése érdekében.
 • Válasszon matt és átlátszatlan ablakokat.
 • A gőzfürdőnek a lehető legtávolabb kell lennie a bejárati ajtótól, hogy minimálisra csökkentse a hőveszteséget és kiküszöbölje a huzat kialakulásának valószínűségét.
 • A fürdéshez szükséges jó pihenéshez szükséges minimum: gőzfürdő, mosókonyha és előszoba. Megteheti a helyiség többi részét is, ha nem lehet nagy területet elkülöníteni az építkezéshez. Egy kis előcsarnokban szereljen fel padot és kis kampókat a falakra ruhák és törölközők számára.

Alapítvány

Az alapozás megválasztása közvetlenül függ a helyszínen található talaj típusától és az épület méretétől.

 • Csempézett alap – kis épületekhez alkalmas.
 • Oszlop alapozás – kizárólag könnyű anyagokból készült falak építésére használható. De egy ilyen alap elfogadhatatlan az agyag és a mocsaras területek számára..
 • A beton szalagalap a legnépszerűbb lehetőség a fürdő építésére. Ugyanakkor ez a típusú alap a legmegbízhatóbb, különösen akkor, ha az épület szerkezetét megerősítéssel erősítik meg.
 • Halom alap – ritka esetekben használják, ha problémás talaj van a helyszínen.

Vegyünk egy példát, lépésről lépésre szóló utasításokat a beton szalag alapjának elkészítéséhez a fürdőhöz a semmiből.

A munkához szüksége van:

 • cement;
 • homok;
 • kavics;
 • szerelvények;
 • zsalu;
 • tetőfedő anyag;
 • huzal;
 • betonkeverő;
 • érszorító;
 • tét;
 • lapátok;
 • építőeszközök, például fogó, kalapács, mérőszalag, szint.

Először jelölje meg a területet a jövőbeli építkezéshez, és készítsen egy árkot. Fából vagy téglából készült kisméretű, emeletes fürdőhöz körülbelül 40 cm széles árok alkalmas, és a mélységnek legalább fél méternek kell lennie. Ezután dörzsölje le az alját, és töltse fel vízzel, hogy zsugorodjon a talaj. Ezután fedje le az árok alját vízszigetelő anyaggal, például kátránypapírral. Ezután töltse fel homokkal, kaviccsal vagy finom zúzott kővel. A homokot szakaszosan kell feltölteni, és óvatosan le kell tömíteni.

Szereljen fel zsaluzatot minden oldalra, és készítse elő az alap megerősítését. Ehhez csatlakoztassa a megerősítő rudakat huzallal, és szerelje fel a szerkezetet a zsaluzatba. Készítse elő a habarcsot.

A fürdő alagsorához keverje össze azonos mennyiségű cementet és homokot, és adjon hozzá két rész kavicsot. És öntsük a habarcsot a zsaluelemek közé. Miután a cement teljesen megszáradt, a fa zsaluzat szétszerelhető.

Keret

Nincs különbség abban, hogyan építsünk nagy vagy kicsi fürdőt. És az épület építésének minden szakaszában be kell tartania bizonyos szabályokat és követnie kell az útmutatót. A fürdő falait fából, téglából, hamutömbből, szénsavas betonból kell építeni stb. De a legsikeresebb projekt az anyagok kombinációja lesz, vagy a fürdő kizárólag fából készül. Példaként vegye figyelembe a fából készült fürdő építésének lépésről lépésre szóló utasításait..

Az építéshez szüksége lesz:

 • fagerendák 15×15 cm, 5×10 cm;
 • naplók;
 • bélés;
 • fémlemezek és sarkok;
 • szint;
 • folyékony bitumen;
 • tetőfedő.

A keret építésének megkezdése előtt vízszigetelést kell végezni. Az előkészített alapon folyékony bitumen felhordása és tetőfedő anyaggal való lefedése szükséges. Ezt az eljárást meg kell ismételni..

Amíg a bitumenréteg szárad, készítse elő az alsó sínt fagerendákkal. Ehhez a fából készült deszka első rétegét antiszeptikus szerekkel kell kezelni, hogy megvédje a gombát és a bomlást. Ennek az épületrésznek el kell viselnie a maximális terhelést, ezért ehhez 15×15 cm -es gerendákat kell használni.

Ezt követően folytathatja a függőleges állványok telepítését.. Az állványok rögzítése előtt ellenőrizze a rögzítőelemek szintjét. Ehhez ajánlatos 5×10 cm méretű fagerendákat használni.A függőleges állványokat 50 cm távolságra kell felszerelni egymástól, a megbízhatóság érdekében, ideiglenes vízszintes csíkokkal rögzítve. Erősítse meg a sarkokat átlós oszlopokkal. Ugyanakkor hagyjon szabad területeket az ablakok és ajtók későbbi telepítéséhez. Miután a fali keret készen áll, folytathatja a mennyezeti léc és a falburkolat gyártását.

Tető

A tető építésének szabályai és szakaszai közvetlenül a kiválasztott szerkezet típusától függenek..

A fürdőnek háromféle tetője van:

 • egy lejtésű;
 • csúcs;
 • összetett.

A tető típusát a tető alatti terület rendeltetése alapján választják ki. Például, ha azt tervezi, hogy pihenőhelyként használja a tető alatti teret, akkor bölcsebb bonyolult szerkezetet választani két vagy több rámpával. Ebben az esetben lehetősége lesz padlástér vagy teljes második emelet felszerelésére. És ha a projektje szerint vízhordót szeretne felszerelni a tetőre, akkor meg kell állnia a klasszikus ferde tetőnél.

És gyakran a tető felállításakor a tulajdonosok előnyben részesítik a nyeregtetőt. Vegyünk egy példát egy ilyen projektre..

A munkához szüksége lesz:

 • rúd Mauerlat számára 10×15 cm;
 • szarufatáblák 10×20 cm;
 • gerenda esztrichhez 10×10 cm;
 • 10 x 20 cm -es állványok támogatása;
 • állványok 15×15 cm;
 • deszkalapok 2×15 cm;
 • vízszigetelés;
 • fém sarkok;
 • tégla;
 • kéménycső;
 • csavarok.

A munka egy Mauerlat telepítésével kezdődik – ez az elem folytatja a keretfalakat. Ezután folytathatja a függőleges állványok telepítését, amely a rögzítések megbízhatóságát szolgálja. Ezt követően folytassa a szarufák rögzítését, 50 cm távolságra vannak rögzítve egymástól.

Ha a tető alatti teret fogja használni, gondoskodjon a szigetelésről, valamint a további gőz- és vízszigetelésről. Még a nyári fürdő tetejét is ásványgyapot réteggel kell szigetelni, mivel a forró levegő a tetején keresztül kimegy az utcára..

A párazáró és vízszigetelő réteg felszerelése nem sok időt vesz igénybe. És csak a szigetelőanyaggal történő telepítés után folytathatja a tetőt.

A lefedettség függ a tetőszerkezettől, az éghajlattól és a pénzügyi költségektől.

 • Tetőfedő acél – a drága anyagok kategóriájába tartozik. A horganyzott acél tető élettartama átlagosan 27 év. Az előnyök közül kiemelhető a tűzbiztonság, a konstrukció könnyűsége és a szivárgás elleni optimális védelem. De folyamatos karbantartás hiányában a fémtetők rozsdásodhatnak..
 • Tekercses tetőfedés – gyakran használják szezonális épületek fészer tetőin. Ezt a típusú tetőt a legolcsóbbnak tekintik. Nem igényel különösebb gondosságot, és körülbelül 10 évig tart. De a tekercsbevonatoknak van egy nyilvánvaló hátránya – gyorsan meggyulladnak..
 • Pala – még mindig népszerű, annak ellenére, hogy a piacon megjelennek a fém csempék. A pala bevonat körülbelül 35 évig tart. A nyilvánvaló előnyök közül meg kell jegyezni: a tető alacsony súlya, könnyű telepítés és megbízható működés.

A kéménynek át kell haladnia a tetőszerkezeten is. Ebben az esetben a kémény falai nem érintkezhetnek a fakerettel. Ezért a cső csatornáját téglából kell építeni..

Falak

Először is a külső utcai oldal burkolata készül. Fa esetében erre alkalmasabbak a 2×15 cm -es táblák, ebben az esetben a táblákat vízszintesen és átfedéssel lehet szegezni. Ha van tapasztalata a fával, megpróbálhat rajzot vagy mintát ábrázolni a falon. És telepítse az ablak lejtőit a külső falra. Ha nincs kapacitása, ideje vagy vágya a külső falak fapadlóval való bevonására, használjon kültéri iparvágányt vagy dekoratív paneleket. Ez jelentősen felgyorsítja és leegyszerűsíti a falburkolat folyamatát..

Az utcafal burkolatának befejezése után folytathatja a szerkezet szigetelését és az áramvezetést. A következő réteg a párazáró, ezt úgy kell megtenni, hogy a nedvesség ne hagyja el a fürdőt. Fürdő esetén nyitott kábelezést használhat, ezenkívül védi a kábelt elektromos rendszerekkel. És ezt követően folytathatja a belső falak burkolatát. A falak helyiségének típusától függően bélést, műanyag panelt vagy csempét választhat..

Padló

A fürdő különböző helyiségeiben különféle szerkezetek padlója van felszerelve. Ezért a padló és a mennyezet felszerelése előtt ismernie kell az összes szoba rendeltetését. Az üdülőterületen fapadlót kell elhelyezni.

A gőzfürdő és a mosdó területén a szerkezet összetettebb, és két rétegből áll:

 • az alsó réteg beton, amelyet szögben öntenek a víz természetes elvezetéséhez;
 • egy második réteg fa deszka, kis résekkel rögzítve, hogy a víz a deszkák között lefolyhasson.

A közelmúltban néhány tulajdonos előnyben részesíti a csempéket a mosási területen. Ebben az esetben a burkolólapokat a betonfelületre kell fektetni, a leeresztő nyílás felé hajlítva. A munka ezen szakaszát a fő alapzat öntésével egyidejűleg végzik..

Nézzünk egy példát arra, hogyan lehet csempézett padlót készíteni egy zuhanyzóban.

 • Esztrich előtt döntse el, hol lesz a leeresztő nyílás.
 • A víz természetes elvezetéséhez a padlóburkolat enyhe lejtését kell felszerelni: 1 cm 1 futóméterenként. Ehhez jelöléseket kell készítenie a falakon, és ki kell töltenie a durva esztrichet, figyelembe véve a lejtést.
 • Miután az oldat teljesen megszáradt, folytathatja a vízszigetelő réteg létrehozását. A tömítőanyagot vastag ecsettel, több rétegben kell felhordani a betonra. A vízszigetelő réteg optimális vastagsága 3 cm.
 • Ezt követően egy leeresztő csövet vezetnek a víz elvezetésének helyére, és összekötő elemek segítségével csatlakoztatják a csatornacsőhöz..
 • Az utolsó szakasz az utolsó esztrich. A teljes szárítás után telepítheti a lefolyót a lefolyó helyére, és a csempéket a padlóra fektetheti..

Más helyiségekben 3,5-4 cm vastagságú nyelv-horony deszkákat lehet használni a padlóhoz, nedves helyiségekhez kiválóak, ráadásul a felület még vízzel sem érintkezik. Fontos megjegyezni, hogy nem ajánlott linóleumot használni olyan helyiségekben, ahol magas a páratartalom és éles a hőmérséklet -csökkenés..

Szellőzés

Az üdülőterületen lévő ablak szellőzőrendszerként használható. Az ajtókat szélesre is nyithatja, hogy szellőztesse a helyiséget. Ennek ellenére érdemes előre megfontolni a fürdő összes helyiségének szellőző- és fűtési rendszerét, nehogy ismét lehűtse a helyiséget. Ezenkívül át kell gondolni a gőzfürdő szellőzőrendszerét. Az ellátási ablak általában a gőzfürdő bejárata közelében, az alján található. Egy ilyen ablaknak feltétlenül ajtókkal és reteszekkel kell rendelkeznie a légáramlás szabályozásához. Kezdetben, amikor a fürdőt melegítik, a szelepeket le kell zárni, hogy a gőzfürdő helyisége a kívánt hőmérsékletre felmelegedjen..

Ha figyelmen kívül hagyja a fürdőben a szellőzés megszervezésére vonatkozó szabályokat, vagy elfelejti időben nyitni a szelepeket, akkor fennáll a túlmelegedés és az eszméletvesztés veszélye a gőzfürdőben. Ezért az összes szabály és előírás betartásának költsége nagyon magas. A szellőztetés második szükségessége a fahasadék. Ezenkívül, ha a fürdő egy fedél alatt található, mint egy lakóépület, a rosszul kialakított szellőzés kellemetlen szagokat és nedvességet okozhat. Ezért a szellőzésre nemcsak a gőzfürdő eredeti megjelenésének megőrzése érdekében van szükség, hanem az egészsége érdekében is..

Külső befejezés

A fürdő nem tűnhet ki a helyszínen. És kívánatos, hogy minden épület ugyanabban a színsémában készüljön. A fürdő falait tégla vagy kő boríthatja, ez különösen akkor szükséges, ha a keretet fából vagy blokkokból állítják fel. Csúnya sötét fagerendákat is el lehet rejteni egy új csapólappal. Ezenkívül a külső burkolat megoldja a szigetelési problémákat.

Annak érdekében, hogy néhány hónap múlva ne kelljen újra elvégezni a burkolatot, kövesse néhány egyszerű szabályt:

 • a befejező munka megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy nincsenek repedések a falak felületén, mivel még a legkisebb szabálytalanságok is hőveszteséghez vezethetnek;
 • az új fürdő összezsugorodhat, ezért várjon néhány hónapot, mielőtt elkezdené a burkolatot;
 • kiváló lehetőség a fürdő modern stílusban történő befejezésére az iparvágány – textúrájában, színében különbözik, és különböző felületeket utánozhat, ami lehetővé teszi, hogy egy közönséges csupasz épület egyediségét és stílusát adja;
 • a dekoratív panelek műkővel kiváló lehetőség a fürdő vonzóbb megjelenésének biztosítására optimális pénzért.

A külső fal díszítése számos előnnyel jár. Amellett, hogy elrejti a vonzó csupasz vagy elöregedett falakat, meghosszabbítja a fürdő élettartamát is..

Belsőépítészet

Kényelmes belső tér kialakítása a fürdőben nem kevésbé fontos feladat, mint az építés. A belsőépítészetnek teljes mértékben meg kell felelnie a hangulatnak, és meg kell felelnie a tulajdonosok kívánságainak.

Fontolja meg, hogy mit kell keresni, amikor egy fürdő belsejét díszíti.

 • Ne keverje össze a különböző stílusokat a gőzfürdő, a relaxációs terület és az öltöző díszítésekor. Válasszon egy stílust, és próbáljon lakonikus, egységes és kényelmes belső teret létrehozni.
 • Ne terhelje túl a gőzfürdőt díszítő elemekkel – ez egy olyan hely, ahol pihennie kell, és el kell hagynia a negatív gondolatokat a szobán kívül. A legmegfelelőbb befejezési lehetőség a belső elrendezés világos és nyugodt színekben. Mint tudod, a pasztell árnyalatok lehetővé teszik a pihenést és a harmóniára való ráhangolódást..

 • A választott stílusnak meg kell felelnie azoknak az anyagoknak, amelyekből a fürdő épült. Például teljesen nyilvánvaló, hogy a keleti stílust nem lehet újra létrehozni egy fürdőkádban fakeretből..

A belső tér fő dekorációja lehet nyírfa seprű, medence, szamovár, kalapok és egyéb kiegészítők a fürdési eljárásokhoz. A csupasz falakat festményekkel vagy saját ajándéktárgyakkal is díszíthetjük..

A szobák díszítésekor próbálja meg betartani az egységes stílust, hogy harmonikus és egységes teret teremtsen. Ne terhelje túl a teret különféle elemekkel, dekorációval vagy textíliákkal. A belső tér kialakításához használt anyagoknak meg kell felelniük a tűzbiztonsági követelményeknek, ellenállniuk kell a magas hőmérsékletnek és a páratartalomnak.

Stílus

A fürdőt bármilyen belső stílusban díszítheti. És ez izgalmas tevékenység. Kreatívan megközelítheti ezt a kérdést, és megpróbálhatja megvalósítani merész tervezési döntéseit, valamint megengedheti magának a kísérletezést. A lényeg az, hogy ne terhelje túl a belső teret, ne alakítsa amatőr múzeummá..

A rusztikus stílus univerzális lehetőség marad minden típusú fürdő számára.. Egy ilyen belső térhez érdemes természetes fából készült bútorokat, nagy székeket vagy padokat választani egy rekreációs területre. De dekorációként festett terítőt is letehet az asztalra, és az ablakokat világos függönyökkel díszítheti. A belső teret szőnyegekkel vagy fényes szőnyegekkel egészítheti ki a padlón. Egy ilyen belső tér színesnek és érdekesnek tűnik..

Egy vidéki fürdő számára az alpesi hegyek stílusa tökéletes – faház. A maga módján durva és brutális, de ugyanakkor szelíd. Ezt a stílust természetes anyagok jellemzik: fa és kő. A magas fafalak és a hatalmas mennyezeti gerendák jól mutatnak egy tágas szobában.

Ma a minimalizmus stílusa népszerű, és nemcsak a metropoliszban, hanem a külvárosi életben is használható. Ez egy nagyszerű stílus, különösen egy kis fürdő számára. Megkülönbözteti a tömörség, a funkcionalitás, a világos ékezetek hiánya. A kis részletek és a világos faárnyalatok miatt a tér vizuálisan kibővül és levegővel telik meg.

Szokatlan lehetőség ma a vidéki vagy a provence -i stílusú fürdők. De a modern tervezők sürgetik, hogy hagyjanak fel a sztereotípiákkal, és próbáljanak egyedi és utánozhatatlan stílust létrehozni a fürdőben..

Kombinálhatja a török ​​és az orosz fürdő hagyományait is. A kerámia mozaik csempék, a fényes párnák, az ablakokon selyemszövetek, az élénk színek és az egzotikus díszítőelemek a fő részletek, amelyeket hangsúlyozni kell, amikor keleti stílusú belső tereket díszítenek. És ne felejtse el kicserélni a klasszikus teáscsészéket kis tálakra vagy török ​​szemüvegekre – akkor saját kezével újíthatja fel az eredeti és egyedi belső teret..

Bútor

A fürdőbútor az elrendezés fontos állomása. Az üdülőterületen nem szükséges dekoratív párnás textilbútorokat telepíteni. A magas páratartalom miatt a szövet gyorsan romlik és elveszíti eredeti megjelenését. Elég egy kis asztal kényelmes padokkal vagy fa székekkel. Az üdülőterületen a legkényelmesebbek a széles padok, mert rájuk fekve pihenhet a gőzfürdő után. Az Ön preferenciáitól és kívánságaitól függően a padok hátsóak lehetnek, és különböző hosszúságúak lehetnek.

A lényeg az, hogy a fából készült bútorok felülete sima és ne okozzon szilánkot a bőr alatt. Ha kényelmetlenül ül a tömörfa bútorokon, akkor puha párnákat helyezhet vízálló anyagból az ülésre..

A bútorok mérete közvetlenül függ a szoba méretétől. Minél kisebb a fürdő, annál kisebbnek kell lennie a bútoroknak. Egy másik fő szabály a fürdőbútorok kiválasztásakor az, hogy a tárgyak ne legyenek éles sarkokkal. És adja fel a fém elemekkel ellátott bútorokat is. Az egész térnek nyugtatónak és pihentetőnek kell lennie..

A bútorok mellett a gőzfürdőben és a relaxációs területen ne felejtse el gondoskodni a ruhafogasokról és a cipőtartókról az öltözőben. Ezenkívül hasznosak lehetnek a törülközők és fürdőköpenyek fogasai..

tippek és trükkök

Fürdő építését is megrendelheti szakemberektől. De egy ilyen konstrukció meglehetősen sokba kerül, bár sok kérdéstől megmenti az ügyfelet. De ha úgy dönt, hogy saját kezébe veszi az építkezést, akkor ne feledje, hogy a fürdő nemcsak mosókonyha, hanem a nyaraló pihenésének fontos eleme.

A meleg és kényelmes fürdő felépítéséhez be kell tartania a szakemberek alapvető szabályait és ajánlásait.

 • Nem érdemes sok erőfeszítést és pénzt fektetni egy fürdőház építésére egy háromtagú család számára. Az épület teljes területe nem haladhatja meg a 10 m2 -t – ezek az optimális méretek egy jó forró fürdőhöz.
 • Az építés során minden faanyagot fertőtlenítőszerrel kell kezelni a rothadás és a gomba elleni védelem érdekében.
 • A gőzfürdő mennyezete nem lehet túl magas, de ugyanakkor elegendő ahhoz, hogy a felső polcon ülhessen anélkül, hogy fejével megérintené a mennyezetet.
 • A gőzfürdő hőveszteségének csökkentése érdekében szereljen be egy magas küszöbű és alacsony keretű ajtót. Biztonsági okokból a gőzfürdő ajtajának magából kell kinyílnia.

 • A külső fal nem lehet 30 cm -nél kisebb, különben a meleg levegő gyorsan elhagyja a helyiséget, és a gőzfürdő gyorsan lehűl.
 • Az ablakok kötelezőek a szaunában. Az ablaknyílások hiányozhatnak a gőzfürdőben, de azoknak más helyiségekben kell lenniük, mivel ezek további tűzkijáratok. És a legésszerűbb az ablakokat a nyugati oldalra vinni, mert általában a fürdőt este melegítik, és ebben az időben a maximális napfény belép a szobába..
 • A fürdő ajtaját a déli oldalon kell felszerelni, ebben az esetben a hófúvások nem akadályozzák a bejáratot, és a hó sokkal gyorsabban olvad.
 • A fürdőben nem lehet huzat. Egy ilyen rosszul elgondolt részlet tönkreteheti a fürdő teljes benyomását. Ezért ne helyezzen merőlegesen ajtókat minden átjáró helyiségbe..
 • Jelentős időt és pénzt takaríthat meg, ha kész keretfürdőt rendel. A szakértők elkészítik az Ön számára megfelelő projektet, vagy kész szabványos megoldást kínálnak.

A kiválasztott tervezési terv szerint a fürdőt a gyártó telephelyén készítik el, és szétszerelt formában szállítják el Önnek. Csak össze kell gyűjtenie az összes elemet, például egy konstruktőrt.

 • Ha a legtöbbet szeretné kihozni a szaunából, szereljen fel sólapot a gőzfürdő egyik falára. Mint tudják, a tengeri só sok hasznos elemet tartalmaz, amelyek annyira szükségesek a tengerparttól távol élő emberek számára. És ha meglátogatja a gőzfürdőt sópanellel, akkor fokozatosan kompenzálja a hasznos mikroelemek hiányát. Ezenkívül ez a helyzet némileg varázslatosnak és határozottan szokatlannak tűnik..
 • Fakád építésekor ne feledje, hogy a fa szeszélyes anyag, amely rendszeres karbantartást igényel. Annak érdekében, hogy a fürdő ne veszítse el eredeti tulajdonságait és ne veszítse el megjelenését, a fafelületet speciális oldatokkal, tűzgátlókkal kell kezelni, és festékekkel és lakkokkal kell bevonni. A védőrétegek pedig rendszeres felújítást igényelnek.
 • Költségvetési fürdő csak akkor lehetséges, ha elhagyják a teljes körű csatorna- és vízellátó rendszert. Ezért, ha pénzt szeretne megtakarítani, akkor fontolja meg a rendszert, amely tömlőn keresztül biztosítja a fürdő vízellátását, és öntse ki a padlót.

Gyönyörű példák

Egy gyönyörű fürdőház egy nyaralóban nem egyszerű szürke épület lehet, hanem a tájtervezés funkcionális és fényűző eleme.

Leggyakrabban egy gőzfürdőben lévő tűzhellyel ellátott kályhát telepítenek az egyik sarokba.. De ha fürdőházat tervez építeni egy nagy cég számára, akkor fontolja meg a kazán telepítését a gőzfürdő központi részébe. A kályha ezen változata nem alkalmas nedves gőzzel ellátott fürdőkádakhoz, amelyekben szokás forró vizet tenni a kövekre a gőzszint és a páratartalom növelése érdekében. Tűzbiztonsági okokból érdemes a kazánt védő kerettel kiegészítve megvédeni a faelemektől. Ezenkívül megvédi Önt és vendégeit a forró kövek véletlen megérintésétől..

Ha klasszikus, rusztikus stílusú fürdőházat tervez építeni, de nem tudja, hogyan illessze be a modern zuhanykabint a belső térbe, akkor fontolja meg ezt a lehetőséget a zuhanyzó fából készült tokban való elhelyezéséhez..

A kis nyaralók tulajdonosai is megengedhetik maguknak a teljes értékű fürdőt. A mobil gőzfürdő pedig kiváló alternatíva lehet. Kis kialakítású, és a belső tér nem különbözik a teljes értékű állófürdőtől. Belül csak gőzfürdő és zuhanyzó található. De egy ilyen fürdő nélkülözhetetlen lesz nemcsak egy kis külvárosi területen. Bárhol használható: utazáson, expedíciókon vagy építkezéseken..

A mosogató falait dekoratív vagy természetes kővel lehet díszíteni.

A közelmúltban a medencés fürdő nem luxuscikk. Felszerelhet egy teljes értékű medencét mind nyitott területen, mind egy fedél alatt szaunával. A hardverboltokban 1 méter mély kész tálakat vásárolhat – egy ilyen medence még egy nagy cég számára is elég lesz. És hogy a kész szerkezet vonzóbb megjelenést kapjon, a tál belső falait kerámia burkolólapokkal lehet bélelni..

A kiegészítő világítás különleges hangulatot teremt.

Ha a medencével ellátott szoba a szaunával azonos tető alatt található, akkor jobb, ha ezt a területet átjárható területnek kell tekinteni. Ebben az esetben a medence három szobából közelíthető meg: az üdülőterületről, a gőzfürdőből és a zuhanyzóból..

De ha nem lehet további helyet kiosztani egy teljes értékű medencéhez, akkor telepíthet egy kis pezsgőfürdőt hideg vízzel vagy egy jacuzzit hidromasszázzsal..

A medencén kívül terasz is lehet grillezővel vagy kandallóval a szaunával egy fedél alatt – ez egy remek lehetőség a vendéglátó házigazdák számára. Ebben az esetben nem kell gondolnia arra, hogy relaxációs szobát rendez a fürdőben. A fürdő közelében lévő nyitott terasz pedig a kerti pavilon helyébe lép. A szabadban nemcsak grillezhet, hanem élvezheti a forró teát és az illatos vízipipát, sütkérezhet függőágyban vagy biliárdozhat. Barátai és családja mindig visszatérnek egy ilyen fürdőbe..

A következő videóban áttekintést talál egy mobil fürdőházban romlandó parkról, amelyet saját kezével építettek egy fillérért.