Hogyan kell ragasztani a tapétát helyesen?

Hogyan kell ragasztani a tapétát helyesen?

Lakásfelújításkor a legtöbb ember tapétát vásárol a fal díszítésére. Ma nagyon népszerűek a befejező anyagok vásárlói körében, mint korábban, de nem mindenki tudja, hogyan kell őket önállóan ragasztani..

Fontos tudni, hogyan kell megfelelően megtervezni és kombinálni a tapétát, valamint milyen szabályokat és módszereket kell használni ebben az esetben.

Sajátosságok

A tapétázás olyan folyamat, amely gondos előkészítést igényel. Tehát a ragasztáshoz használt felületeknek teljesen síknak és simanak kell lenniük. A régi bevonatokat teljesen ártalmatlanítani kell. Ezenkívül el kell döntenie a legmegfelelőbb tapéta kiválasztásáról, és ki kell választania a legmagasabb minőségű és legszebb bevonattervezést..

A ragasztás előtt feltétlenül el kell végezni néhány előkészítő munkát. Tehát ki kell kapcsolnia az áramot, és el kell távolítania a kapcsolók és aljzatok összes fedelét. Ragasztáskor meg kell szabadulnia az összes szegélyléctől is. Így jelentősen megkönnyítheti munkáját..

A legegyszerűbb módja, ha papírral vagy nem szőtt tapétával ragasztja be magát a falakra, de a legjobb, ha közepes sűrűségű modelleket választ. Jól tapadnak a falakhoz, és kevesebb időt vesz igénybe a ragasztás..

Minden tapétát csak hosszirányban, semmilyen esetben sem vízszintesen ragasztanak. A tapétákat először teljesen szabad falakra ragasztják, és csak ezután vágják ki az egyes darabokat, és illeszkednek az ablakokhoz, ajtókhoz, sétányokhoz, radiátorokhoz és egyéb belső jellemzőkhöz. A tapéta ragasztásakor fontos, hogy elvégezze a helyiség összes mérését, és ki kell számítania a tapéta számát. Ha úgy dönt, hogy színes tapétát rajzokkal ragaszt, vagy különböző megjelenésű bevonatokat kombinál, akkor sokkal több anyagra lesz szüksége..

Az állományt hagyni kell a következő dokkoláshoz. Ha háttérképet választott a festéshez, akkor csak akkor festhet, ha teljesen felragasztotta, és már teljesen kiszáradt. Egyes funkciók kész tapéta ragasztását speciális összetételű-ez egy öntapadó tapéta. Tehát a tekercseket vízben áztatják, és a ragasztó kiszárad. Ezt követően további ragasztók használata nélkül ragasztják a falakra, és csak a felületen gurítják..

Típusok és jellemzők

Mielőtt tapétát vásárolna a későbbi falidekorációhoz, először ki kell választania azt a bemutatott tartományból. A gyártók ma nagyszámú különféle tapétát kínálnak, amelyek minőségi jellemzőikben és megjelenésükben különböznek egymástól..

A választáskor támaszkodnia kell az anyag megbízhatóságára és minőségére, a tapéta használati feltételeire, valamint arra a helyiségre, amelyben ragasztani kívánja őket.

Papír tapéta

Ezek a leggyakoribb és leghíresebb háttérképek, amelyek világszerte népszerűek. Elég vékonyak és olcsók. Ha ilyen típusú tapétát vásárol, később könnyen kicserélheti új papírra. Ezenkívül ez a folyamat nem okoz kellemetlenségeket..

A drága és tartós bevonatokat nehezebb eltávolítani, ráadásul a belső tér ilyen változása több pénzügyi költséget igényel. És ha kicseréli a papír tapétát, akkor nagyon kevés pénzt költ, és ugyanakkor megváltoztatja a környezetet. A gyártók színek és minták széles skáláját mutatják be ezeken a bevonatokon. Az anyag teljesen környezetbarát és nem okoz allergiát. Ezenkívül az ilyen tapéta nagyon lélegző és lehetővé teszi a falak lélegzését..

Ennek a bevonatnak azonban számos hátránya van. Tehát közvetlen napfény hatására gyorsan elveszítik színük fényességét, gyorsan elhasználódnak. Ha otthon vannak kisgyermekek, vagy akár háziállatok, akkor könnyen leveszik őket. A papírborítások teljesen nem moshatók..

Ezenkívül romlanak a magas páratartalomnak való kitettségtől. Ez elsősorban a szimplex tapétákra vonatkozik. Ezek a legvékonyabb egyrétegű modellek, és az összes lehetőség közül a legolcsóbbak..

Kétrétegű vagy duplex tapéta

A fő alapréteg formájában kerülnek bemutatásra, amely jól rögzíti őket a falhoz és a felső díszítő réteghez. Az alap jelenléte miatt a külső réteget nem impregnálják ragasztóval, és foltok és csíkok nem maradnak rajta. Ezenkívül az ilyen modellek egyáltalán nem jelennek meg..

Sok modell dombornyomott mintázattal vagy dombornyomással rendelkezik. Vastagabbak és megbízhatóbbak, de meglehetősen olcsók is. Könnyebb ragasztani őket, mint a hagyományos papírt.

Ragasztóval impregnálva nem csúsznak le a falról, és jól tapadnak a felülethez. Az ilyen tapétákat sima, sima bevonatok formájában is bemutatják, amelyek magukban foglalják a falak beillesztését és későbbi festését. Az ilyen típusú tapéta nagy előnye, hogy többször is színt lehet váltani. Vannak festhető textúrájú háttérképek is, kifejezett domborművel..

Vinil háttérképek

Papírjuk van alap formájában, valamint nem szőtt szövet. De a nagy különbség a klasszikus papír tapétákhoz képest az, hogy felületüket polivinil -kloriddal kezelik. Háromdimenziós mintájuk is lehet, vagy sima..

Az ilyen típusú bevonatok magasabb minőségi jellemzőkkel rendelkeznek..

Tehát nem fakulnak ki a közvetlen napfénynek való kitettségtől és tolerálják a magas páratartalmat. Ezért ragasztják még a fürdőszobában és a konyhában is. De az ilyen tapéta nem engedi át a levegőt jól, így a falak nem lélegeznek, és az ilyen helyiségekben szisztematikusan kell szellőztetni. De most a gyártók bemutatnak néhány modellt, amelyek porózus szerkezetűek. Ennek köszönhetően a bevonat lélegzik, és kényelmes mikroklímát teremt a szobában..

A vinil tapéta meglehetősen drága burkolat. Nagyon sokáig szolgálnak, akár 10 évig. Tehát a gyártók különböző típusú vinil tapétákat mutatnak be, köztük a kemény vinil borítású modellek nagyon népszerűek. Még sok mechanikai jellegű külső hatást is ellenállnak..

Egy másik modell a sima vinil tapéta, amely nem rendelkezik kemény padlóval, és ezért érzékenyebb a külső hatásokra. A selyemszövet tapéta egy népszerű vinil tapéta modell, amely nagyon reprezentatívnak tűnik. Az ilyen termékeket forró sajtolási technológiával állítják elő, így az az érzés jön létre, hogy a tapéta természetes selyemszálakból készül..

A habosított vinil tapéta a legmegbízhatóbb termék, amelynek sűrű dombornyomott szerkezete van. Nagyon tartósak és kiváló minőségűek. Bármilyen vinil tapétát meglehetősen szeszélyes ragasztani, mivel nehéz. A csomagoláson a gyártók mindig feltüntetik, hogy milyen összetételre van szükség a jó ragasztáshoz..

Nem szőtt tapéta

Ez a fajta tapéta nagyon népszerű, mivel kiváló minőségű összetételű. Cellulózból készülnek. Maga a bevonat két réteget tartalmaz – nem szőtt és polimer.

Ezek tartósabbak, mint a hagyományos papír és még duplex tapétával is. Ezenkívül elrejthetők a falhibák, például repedések vagy szabálytalanságok..

Az ilyen tapétákat sokkal könnyebb ragasztani, mert ha a megfelelő technológiát használja, akkor nem keletkeznek buborékok alattuk, és a bevonat nem változtatja meg megjelenését. Könnyebben rögzíthetők, mint más modellek. Ragasztáskor mozgathatók. Ezenkívül teljesen bármilyen textúrát választhat..

Az ilyen termékek alkalmasak vakolatra rögzítésre, beleértve a “Rotband”, cementet, födémet, fafalakat.

Ezenkívül ragasztáskor nem kerül ragasztó a vászon felületére. A vászonokat a fal előzetesen felragasztott ragasztóval történő borítására használják. Az ilyen tapéták könnyen bevonhatók olajjal vagy akrilfestékkel is, ha a legsemlegesebb lehetőséget választja. A szakértők úgy vélik, hogy a nem szövött tapéta a legegyszerűbb felvenni és ragasztani, ezért gyakran vásárolják a szoba önálló díszítésére..

Textil vagy szövet tapéta

Ez a lehetőség textílián és papíron alapul. Több rétegből áll. Textil anyagokat alkalmaznak az alapra. Ez lehet len, pamut vagy szintetikus..

A textil anyag minőségétől függően ennek a falburkolatnak a költségei eltérőek. Díszítő funkciójukkal kiváló munkát végeznek. Ezenkívül a bevonatok hangszigetelő és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, így tökéletesek bármilyen helyiség ragasztásához..

De ezeket a bevonatokat elég nehéz önmagukban alkalmazni a falra, nem mindenki tudja ragasztani. Ezenkívül meglehetősen nehéz gondozni őket, ha piszkosak, problémás lesz a foltok mosása. Nem tolerálják a nedves tisztítást..

A szövet tapéta hangulatosságot és kényelmet kölcsönöz a helyiségnek. Ez különösen igaz a selyemből, juta textíliából, filcből és velúrból készült modellekre. Az ilyen tapéta porszívóval karbantartható, így nem marad por a szövet szálai között..

Üvegszál

Ezek meglehetősen megbízható és szokatlan háttérképek, amelyeket üvegszálakból készítenek, amelyeket később speciális folyadékkal impregnálnak. Emiatt a falburkolatok tűzoltó tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezenkívül ellenállnak bármilyen, akár mechanikai sérülésnek is. Ezek a legtartósabb és legmegbízhatóbb háttérképek, amelyek több mint 25 évig tarthatnak..

Könnyen ápolhatók, és egyáltalán nem vonzzák a port. A burkolat természetes és teljesen biztonságos az emberi egészségre, mivel a szövött alap lélegző. Nagyon reprezentatívnak tűnnek, de az árcím egyértelműen túl magas számukra..

A folyékony tapéta

Ez egy új típusú tapéta, amely nem ragad, úgy alkalmazzák, mint a vakolatot. Por formájában értékesítik, majd hígítják. Ez a megoldás szépen eloszlik a falon. Száradva pontosan úgy néz ki, mint egy hagyományos klasszikus tapéta..

A gyártók mosható tapétákat is bemutatnak, amelyek tolerálják a nedves tisztítást..

Ezek új generációs modellek, amelyek tökéletesek a konyhában történő ragasztáshoz. A bambusz háttérképek most is népszerűek. Ez egy meglehetősen sűrű környezetbarát bevonat, amely természetesnek és természetesnek tűnik. De az ilyen termékeket meglehetősen nehéz ragasztani..

A gyártók sok más típusú tapétát képviselnek: parafa, tenyér, kvarc, fémes. De önmaguk ragasztása meglehetősen nehéz, nem mindenki tud megbirkózni egy ilyen munkával. A dekoráció típusa szerint klasszikus sima tapéta van sima felülettel vagy borítással. Népszerűek a melegen sajtoló bevonatok..

Ami a karcsú lehetőségeket illeti, az olyan bevonatok, mint az üvegszál vagy a fotótapéta, nagyon népszerűek. Egy fal ragasztására szolgálnak. Fő funkciójuk a hangsúly létrehozása és a figyelem felkeltése. Az ilyen vásznak egész műalkotások festmények vagy absztrakt kompozíciók formájában..

Műszerek

Tapétázáskor néhány eszközre lesz szüksége:

 • A tapéta ragasztása előtt a falak kiegyenlítéséhez mérőszalagot, lézeres szintezőt, hosszú hajú hengert, simítókefét, puha élű spatulát, építő kést, keskeny fém spatulát kell használni , szivacs, tartály ragasztóhoz, ceruza és természetesen létra- lépcső.
 • A további munkához szüksége lesz egy speciális fúvókára – egy keverőre, hogy gyúrni tudja a gittet. A keverőelem elektromos fúróba van helyezve, ezért ez a szerszám is szükséges.

 • Jobb, ha a készletben több spatula is található, amelyek vastagságukban és alakjukban különböznek egymástól. Tehát a legszükségesebb egyenes, egyenletes termékek lesznek, amelyek szélessége 5–50 cm. Szüksége lesz egy klasszikus saroklapátra is, hogy megjelenítse a külső és a belső sarkokat. Más módon profil spatulának nevezik..
 • A fal csiszolásához a felületek simításához ragasztás előtt reszelőre lesz szüksége. Ez lehet csiszolóháló vagy csiszolószövet. Bizonyos esetekben még természetes bőrt is használnak..

 • A ragasztás során feltétlenül igénybe veszi az épület szintjét. Hasznos a falak kiegyenlítésekor, hogy ellenőrizzék azok ideális függőlegességét és sima felületeit..
 • A henger szükséges ahhoz, hogy alapozót vagy gittet vigyen fel a falakra.

Jelentősen felgyorsítja ezen anyagok alkalmazásának folyamatát..

 • A tartályon kívül, amelyben az oldatot és a ragasztót keveri, szüksége lesz egy vödörre vagy egy tál vízre. Ebben áztatja a szerszámokat, hogy később könnyen lemoshassa róluk az építőanyagokat..
 • A falak kiegyenlítéséhez kétféle gittre lesz szüksége: az első alapként szolgál, a második pedig befejezőként. Munkáját megkönnyíti egy kész gitt kompozíció. Bármely hardverboltban megvásárolható, nehogy maga készítse el.
 • Ezenkívül feltétlenül szüksége lesz egy alapozóra. Segítségével megszabadulhat a káros mikrobáktól. Ehhez jobb, ha speciális adalékanyagokat tartalmazó készítményeket használnak a penész ellen..

Felület előkészítése

Miután kiválasztotta a tapétát és elkészítette az összes eszközt, el kell döntenie ennek a bevonatnak a mennyiségét. Az egyik szoba beillesztéséhez szükséges tapéta vásárlásakor fontos, hogy teljesen azonos bevonatokat válasszon. Figyelnie kell az SKU -ra és a kiadási tételre. Így minden tekercs azonos árnyalatú és egységes színű lesz..

Próbáljon háttérképet vásárolni margóval, hogy elegendőek legyenek ahhoz, hogy teljesen beragasztja az összes falat. Jobb, ha a falak minden függőleges szakasza egész lappal borítható. Így a lapok közötti illesztések csak szélesek lesznek. A vízszintes ízületek elfogadhatatlanok és megjeleníthetetlenek.

Előkészítő munka:

 • A tapéta újbóli ragasztása előtt ki kell venni az összes bútort, és lehetőleg szétszerelni az osztott rendszert. Ezenkívül teljesen el kell távolítania a régi bevonatokat, és el kell kezdenie a falak vakolását. Sokan szappanos vizet használnak a régi bevonatok hatékony eltávolítására. Lehetővé teszi, hogy lágyítsa és gyorsan eltávolítsa. A szappanoldathoz tapétaragasztó vagy PVA adható. Gyorsabban feloldja a régi bevonatot..
 • De ha korábban ragasztott nedvességálló vagy mosható tapétát, akkor először vágja le, majd vágjon rovátkákat, és csak ezután vigyen fel szappanos vizet. Miután ezzel a kompozícióval megnedvesítette a felületeket a régi bevonattal, hagyja ázni, hogy a tapéta megduzzadjon, és egy idő után könnyen szétszerelheti őket..

 • A tapétát pár óra elteltével spatulával távolítják el. De még így sem lehet teljesen eltávolítani a régi burkolatot. Ezt az eljárást többször is el kell végezni..

Van egy speciális megoldás is, amely lehetővé teszi a régi bevonat lágyítását és gyors eltávolítását annak érdekében, hogy újra cserélje..

 • A zománc vagy a régi festék eltávolítása sokkal nehezebb. Ha a festékréteg vékony, akkor spatulával lehámozható, de amikor a festék vastag és öreg, akkor a felületet csattogóval kell megérinteni, és a falakat lapos vágóval tisztítani..
 • Néhányan úgy készítik elő a falakat, hogy eltávolítják a meszelést. Meleg szappanos vízzel le kell mosni, majd spatulával eltávolítani. Ha a meszelés nagyon vékony, forró vízzel és ruhával könnyen lemosható..

 • Miután eltávolította a régi bevonatot, és eldöntötte a ragasztáshoz szükséges tapéta mennyiségét, szükséges a falak felületének hozzáértő előkészítése a további javításokhoz. Ebben a szakaszban a szigetelést penoplex vagy hab segítségével lehet elvégezni. Minden hibát előre el kell rejteni. Így elkerülheti a rájuk való összpontosítást. Végül is nem minden falburkolat képes lezárni a falfelületek hibáit..
 • Egyes tapéták, még a legdrágábbak is, például a szövetek, hangsúlyozhatják a falak hiányosságait, ezért a felületet a leggondosabban kell előkészíteni. Ha rosszul készíti elő a falakat, akkor meglehetősen nehéz lesz a szomszédos vásznak kombinálása, az illesztési vonalak egyenetlenek lesznek, és a fal végén és elején lévő sarkok íveltek. A tapéta gyűrődni fog, sőt el is szakad.

 • A falak szabálytalanságain és hibáin gyakran buborékok képződnek a tapétából, ami később a ragasztott bevonat leválásához és a falak teljes javításának károsodásához vezet. Ezért fontos a falak felületének kezdeti alapozása..
 • Ha az anyag, amelyből a fal készült, porózus, akkor nagyon érzékeny a nedvességre. Ez azt jelenti, hogy előzetes befejezés nélkül a tapéta még egy évig sem bírja. Leszakadnak és gyorsan romlanak. Az alapozást ajánlott elkészíteni, függetlenül attól, hogy a falak milyen anyagból készültek..

 • Miután a falakat teljesen megtisztították, össze kell igazítani őket. Bizonyos esetekben a régi falak elkezdenek omlani és omlani. Ha szembesül ezzel a problémával, a gyártók ragasztó alapozó használatát javasolják..
 • Ha kiemelkedések találhatók a falon, akkor azokat először le kell ütni. A repedéseket speciális keverékkel javítják. De ugyanakkor jobb, ha először kitágítja a repedéseket, majd elmélyíti és csak ezután zárja be.

Így minden repedést a lehető legnagyobb mértékben kitölt egy javítóanyaggal, és megfelelően megjavítja a falak felületét..

 • A kitágult repedéseket meg kell tisztítani a portól és a régi vakolattól. Ezt nedves szivaccsal lehet elvégezni. A kiszélesedett repedést teljesen alapozni kell. Fontos, hogy gondosan dolgozza fel az ilyen hiba teljes belső részét, majd a külső oldalát. Ezt követően az alapozót jól meg kell szárítani..
 • Ezután az első gitt réteget kell használni – kezdve, amely alapként fog működni. Azokat a helyeket kell alkalmazni, ahol a repedéseket eltakarják. Miután az összes kapott folt teljesen megszáradt, meg kell tisztítani a falakat reszelővel a felületek kiegyenlítéséhez.

 • A dolgok némileg bonyolultabbak néhány bevonattal, például gipszkartonnal. A lapok illesztéseit speciális hálóval kell ragasztani, amelyet felülről vastag gittel kell lefedni. Miután ezt a réteget megszárították, a falakat antiszeptikus alapozóval kell kezelni. Ez a különleges összetétel javítja a befejező anyagok és a falfelületek tapadását. Ezenkívül meghosszabbítja a tapéta élettartamát..
 • Az alapozó-beton érintkezőt hengerrel kell felhordani, de meglehetősen nehéz számukra a sarkok megmunkálása, a lehető legnagyobb mértékben áztatni kell őket, mivel itt kerül először a penész. Ha nem tudja elérni a sarkokat, akkor jobb, ha ecsettel kezeli ezeket a területeket. Az alapozót hagyni kell egy kicsit megszáradni. De ha a bevonat nagyon gyorsan szárad, akkor legalább két réteget kell felvinni ebből az oldatból..

 • Ezt követően gittet kell készíteni, vagy kész, előre megvásárolt kompozíciót kell használni. Az első előkészítő réteg egy kiinduló vagy kiegyenlítő réteg lesz. Szinte bármilyen felületen viselhető, beleértve a betont, a vakolt falakat, paneleket, OSB -t, rétegelt lemezeket, gipszkartonokat, farostlemezeket, laminált forgácslapokat, OSB lemezeket. A kezdőréteget a lehető legszélesebb simítóval kell felvinni a falakra. Bizonyos módon kell lefektetni..

Tehát az alkalmazott réteg vastagságának körülbelül 3 mm -nek kell lennie, néhol még vastagabbnak is, de az egész falnak egyetlen lapos síkot kell képeznie. Sima és egyenletes mozdulatokkal kell elmozdulni a szoba sarkából.

Jobb, ha a spatulát 45 ° -os szögben tartja, mivel nem fog nyomokat látni a falakon.

Miután az oldatot az összes falra felvitték, meg kell világítania a felületet izzók segítségével, és alaposan meg kell vizsgálnia: vajon a fal hibái árnyékot vetnek -e. Ha a falak egyenletesek, akkor nincs szükség további kiegyenlítésre, de ha szabálytalanságokat fedeznek fel, akkor óvatosan kell kiegyenlíteni egy spatulával, amíg az oldat teljesen meg nem szárad..

 • A gitt felvitele után törölje le ezt a felületet. Ezt megteheti saját kezével kemény csiszolópapírral vagy reszelővel, vagy speciális elektromos csiszolással..
 • Ezt követően szükséges egy második réteg gitt felhordása. Teljesen el kell rejtenie a fal minden szabálytalanságát. A fedőréteg általában sokkal vékonyabb, mint az alaplakk. Alkalmazása után fontos, hogy a fény segítségével ismét megtudja, nincs -e szabálytalanság..
 • A befejező gittet két rétegben kell felhordani, de mindegyiket hagyni kell megszáradni. Ezenkívül mindkét külső rétegnek kiváló minőségű habarcson kell áthaladnia, és az utolsó a legkíméletesebb. Számára jobb természetes bőrt használni. Miután teljesen befedte a falakat gittel, és hagyta megszáradni, alapozót kell felvinni rá. Csak ezután lehet folytatni a tapétázást..

Technológia

A falak saját kezű ragasztása meglehetősen egyszerű feladat, ha ehhez megfelelő bevonatokat választ. Segítségükkel egyszerűen és gond nélkül önállóan ragaszthatja a tapétát egyenletesen rétegelt lemez nélkül. A nem szakembereknek egy bizonyos technológiát kell követniük, amely lehetővé teszi a bevonat gyors ragasztását a falakra. Először ki kell választania egy mintát a tapéta ragasztásához. A vásznat úgy kell elosztani az összes falra, hogy az illesztések a lehető legláthatatlanabbak legyenek..

Alapszabályok és ajánlások:

 • Bármilyen tapéta ragasztásakor el kell mozdulnia az ablakból, amely a szoba bejáratával szemben található, felváltva, különböző irányokban az ajtó felé. Így, ha átfedéssel ragasztja a tapétát, a lapok árnyéka láthatatlan lesz..

 • De ha a tapétát végső soron ragasztja, mint a leggyakrabban az utóbbi időben, akkor ragaszkodhat egy másik technológiához. Ez a lehetőség magában foglalja a tapéta beillesztését abból a sarokból, amelyet először lát, amikor belép a szobába. Ebből különböző irányokban váltakozva kell felfelé haladni az ajtóig.

A falakat függőlegesen kell beilleszteni egész vászonokkal, vízszintes illesztések nélkül, csak akkor, ha ez nem különleges kombinációs módszer.

 • Ha egy méter hosszú tapéta esett a szoba sarkára, akkor ezen a helyen vágni kell őket, hogy ne legyenek kanyarok. Miattuk a tapéta gyorsan leválhat és buborékolni kezdhet. Ha talál egy meglehetősen régi élű tapétát, akkor először pontosan le kell vágnia, de most az ilyen modellek ritkák. Ezért csak a lapokat kell vágni. A megfelelő mennyiségű anyag méréséhez ismernie kell a mennyezet magasságát.

 • A tapéta levágott részének körülbelül 5-7 cm-rel hosszabbnak kell lennie, mint a padlótól a mennyezetig terjedő magasság. Ezt a juttatást két részre kell osztani, és felül kell hagyni egy részt, alul pedig egy részt. Fontos, hogy a közepére merőleges vonalat jelöljön a szélére, így egyenesen levághatja a tapétát. Ehhez jobb a sarok vagy a tapéta hajlítási módja. A tapétát nagyon éles késsel vagy ollóval kell levágni, ezt simán és egyenletesen kell elvégezni.
 • Miután darabokra vágta a tekercset, azokat egymásra kell rakni abban a sorrendben, ahogyan a falakat felviszi. Jobb, ha a tapétát egyenként vágja le minden falra, mivel ragasztva van, és nem egyszerre az egész szobára. A hely szűk területein, ahol ajtók vannak, az ablakokat később ki kell vágni. Miután az összes sima falat beillesztette, folytathatja a falak időszakos szakaszainak részletes befejezését..

 • A tapéta levágása után elő kell készítenie a ragasztót. Ehhez kövesse a kompozíció dobozán feltüntetett utasításokat. Sok ragasztókeveréket vízzel hígítanak a csomagoláson feltüntetett arányban. Elalvás közben a vizet rendszeresen fel kell keverni, nehogy csomók keletkezzenek..
 • A tapéta ragasztása előtt győződjön meg arról, hogy nincs huzat a helyiségben, különben a bevonatok eltávolodnak a falaktól, mivel a tapéta egyenetlenül szárad. Ezt követően függőleges vonalat kell húznia a falra, amely segít a tapéta széleinek a sarokból való igazításában. Ehhez jobb lézeres szintezőt használni..

Két pontot meg kell jelölnie, és vonalzóval kell összekötnie őket. De a vonalat vékonyra és alig észrevehetővé kell tenni, hogy a ceruza ne csíkokat képezzen, ha nedves lesz a falon..

 • Minden egyes tapéta típuson fel van tüntetve, hogy milyen ragasztót kell felhordani: magára a vászonra vagy a falra. A ragasztót leggyakrabban csak papír tapétákra alkalmazzák, de a nem szőtt, vinil tapétákat a már ragasztóval borított falakra ragasztják..

De sok kézműves rámutat arra, hogy jobb ragasztót alkalmazni mind a tapétára, mind a falra..

Több ragasztót használ fel, de a bevonat jobban és megbízhatóbban rögzül. Ezenkívül könnyebb lesz a lapok igazítása, mivel a tapéta jó lesz, de nem túl hirtelen, hogy a falra csúszhasson..

 • A tapétavásznat sík, sima és tiszta felületre kell helyezni, belső oldalával felfelé. A ragasztót hengerrel kell felhordani, anélkül, hogy egy milliméter hiányozna. Ezt követően a vászon egyik szélét kissé meg kell hajlítani a középpont felé, és meg kell kenni a második szélét, amelyet szintén a középpont felé kell hajlítani. Ebben a formában a tapétát el kell hagyni az impregnáláshoz..
 • Bizonyos esetekben 5-10 percet kell várnia, ezalatt ragasztót is felvihet a falra. Ehhez ecsetet és hengert is használhat. Ezt követően kibonthatja a tapétát, és ragaszthatja a vásznat a falra. Szigorúan a jelölések szerint kell alkalmazni, hogy a kötések a lehető legegyenletesebbek legyenek. Tapétát felülről lefelé kell felvinni. A juttatásnak egységesnek kell lennie.

 • A legfontosabb ebben az esetben a tapéta helyes irányának beállítása. Jobb, ha kezdetben nem nyitja meg a tapéta alsó szélét, mivel a burkolat gyorsan tapadhat a falhoz, összecsukva egyszerűen lelóg. Miután ragasztotta a tapéta tetejét és közepét, kibonthatja az alját és ragaszthatja.
 • Miután rögzítette a teljes vásznat, el kell simítani a közepétől az összes széléig, majd felülről lefelé. Ha csak simította a háttérképet, akkor továbbra is lehetősége van ellenőrizni, hogy a vászon mennyire egyenletesen helyezkedik el a korábban felvázolt vonalhoz képest. Ha észrevehetőek az eltérések, akkor kissé kiegyenlítenie kell a háttérképet, óvatosan csúsztatva őket.
 • Ezt követően elvégezheti a tapéta vászon végleges rögzítését. Ezután a tapétát a lehető legszorosabban kell rögzíteni a falhoz. Ehhez használhat speciális műanyag spatulát vagy tapétakefét, valamint nyomóhengert. Ebben az esetben felülről lefelé kell haladnia, az úgynevezett halszálkát.

Ez a mozgástechnika magában foglalja a simítást a vászon közepétől oldalra és kissé felfelé, felváltva jobbra és balra. Ez eltávolítja a felesleges ragasztót és légbuborékokat a tapéta felülete alól..

De nagyon óvatosan kell mozognia, hogy ne károsítsa a tapéta felületét, különösen, ha dombornyomott vagy gyönyörű textúrájú. Ha ezután ragasztómaradványok vannak, akkor azokat el kell távolítani egy speciális vízzel megnedvesített szivaccsal. Ezt az elemet mindig kéznél kell tartani..

Ha nem távolítja el a felesleges régi ragasztót, a felület nem lesz egyenletes..

 • Ha az igazítás befejeződött, levághatja a felső és alsó széleket. Jobb ezt megtenni, miután beillesztette az összes tapétát, vagy minden vászon után. Vannak, akik a végső vasalást javasolják a tapéta felületén széles gumihenger segítségével. Így a bevonat nagyon egyenletes lesz, és szilárdan rögzítve lesz a falra..

 • Ezt követően elő kell készítenie a következő tapétavászonokat, és ugyanazt a technológiát kell alkalmaznia a falakon. Ebben az esetben el kell kezdenie az előző tapétavászon már egyenletesen elhelyezkedő szélétől. A lehető legközelebb kell elhelyezni a fenékcsuklóhoz az első tapétavászonhoz. Ebben az esetben fontos a minta kombinálása, ha a bevonatnak vannak mintái..
 • Fontos, hogy ne legyen rés a vásznak között. Jobb vékony ecsettel bevonni a vásznat az ízületeknél ragasztóval, majd keskeny hengerrel feltekerni ezt a helyet. A helyes ragasztási technológia feltételezi, hogy minden harmadik tapétaszövet után egy függőleges vonal segítségével ellenőrizni kell az ideális függőleges helyzetet.

 • Miután ragasztotta az egész falat, eléri a sarkot, el kell osztania a sarok tapétalapját 2 részre. Ezenkívül meg kell mérnie az előző vászon és a sarokvonal közötti távolságot, és hozzá kell adnia egy centimétert a mért szélességhez. Minden sarok után újra meg kell mérni egy tökéletesen lapos függőleges vonalat, hogy a következő vásznak ragasztásakor le tudjon lépni róla.
 • A sarkokban jobb, ha kis átfedést készítünk, hogy a vásznak a lehető legjobban illeszkedjenek egymáshoz. A külső sarkoknál jobb, ha körülbelül 2 cm -es margót hagyunk, így a sarok szebb lesz. Miután ragasztotta az összes tömör falat, menjen a töredékes tapétázáshoz. Ahol az ajtók és ablakok találhatók, felülről lefelé kell elkezdeni a beillesztést, előzetesen kiválasztva a töredékek méretét és kivágva őket a vásznakból.

 • A tapéta ragasztása után szükséges, hogy a bevonat megszáradjon. Egyes tapétaopciók más ragasztási technológiát igényelnek. Tehát az üveg tapéta egy kicsit másképp van ragasztva. Ragasztót nem alkalmaznak rájuk. Jól kell kezelniük az összes falat.

Ebben az esetben olyan ragasztó kompozíciót kell választania, amelyet nehéz tapétához terveztek. Az üvegszálnak van egy fontos tulajdonsága: a tekercsek külső oldala belül van elrejtve, így kicsit könnyebb ragasztani őket.

De az ilyen tapéta sokkal tovább szárad, erre várnia kell egy napot.

Bármilyen ragasztási technológia megköveteli bizonyos ajánlások alkalmazását. Tehát be kell tartania a hőmérsékleti rendszert: a helyiség nem lehet 25 foknál melegebb. Jobb, ha tapétázáskor a napsugarak nem jutnak be a helyiségbe. A huzat is elfogadhatatlan, a tapétának egyenletesen kell megszáradnia.

Rajzzal való munka

A mintás tapéta nagyon elegáns burkolat, amelyet még gyakrabban használnak, mint a sima modelleket. Népszerűek a virágokban, csempék alatt, díszkő alatt vagy absztrakt mintákkal készült tapéták. De mindegyik ragasztva van illesztéssel és mintázat -illesztéssel. A tapétát kis ráhagyással kell levágni, és a második tekercset az elsőhöz kell igazítani, a rajta lévő mintából kiindulva úgy, hogy a kötés teljesen le legyen zárva, és varratok ne látszódjanak..

Minden tekercsből olyan mintát kell választani, amely a lehető legközelebb áll a szomszédos csík díszéhez, hogy az összeillesztés megfelelő legyen. De ez sok háttérképet igényel, így használhat egy másik illesztési módszert..

Vegyünk két tekercs tapétát. Az első tetejétől körülbelül 40 cm -t kell levágni. Ezután vegyen egy másik tekercset, tekerje le teljesen, és vágja le körülbelül 40 cm -re az ellenkező végétől. Ez a technológia annak köszönhető, hogy tapétagépek vágásakor a gyárakban hagynak egy kis tartalékot, amelyet mi vágáskor eltávolítunk. Ez jelentősen megkönnyíti az illeszkedést..

Minden tekercset egyenként vágnak, és a minta könnyedén illeszkedik egymáshoz. Ez egy nagyon egyszerű és gazdaságos módszer, bárki képes megbirkózni az ilyen ragasztással és rögzítéssel, még akkor is, ha egyedül, külső segítség nélkül cselekszik. A mintával a legnehezebb dolgozni, ha ragasztjuk a szobák sarkát..

Szükséges átfedés, és a háttérképet nem az első tekercs széléhez kell kiválasztani, hanem ahhoz a részhez, amely közvetlenül a sarokban található. A legegyszerűbb módja a méter hosszú tapéta ragasztása mintával, mivel az összeillesztés nem lesz olyan nehéz. A legjobb, ha ragasztás előtt dokkolja a tapétát, és a kívánt sorrendben a padlóra fekteti, hogy aztán csak egymás mellé tudja ragasztani..

Önmagában a tapéta mintával történő beillesztésének technológiája nem olyan bonyolult, ezért csak az a fontos, hogy helyesen rögzítse őket, hogy a minta ne tévesszen meg, és a falak elegánsabbak és megjelenőbbek legyenek..

Szoba dekorációs lehetőségek

A különböző helyiségeket különböző módon kell díszíteni. Különösen nehéz alkalmazni a beillesztést, ha egy beépített szekrény vagy konyhai egység már telepítve van. Ezenkívül meglehetősen nehéz tapétát ragasztani az ajtónyílás területén, különösen, ha ívet kell díszíteni vele. Ezenkívül bizonyos követelményeket támasztanak a különböző helyiségekben elhelyezett tapétákkal szemben:

 • A nappaliba jobb, ha csak kiváló minőségű és elegáns tapétákat vásárol. Jobb, ha ezek gyönyörű mintázatú bevonatok. Ebben az esetben a vízszintes kombináció tökéletes, mivel ez az opció nagyon nemesnek tűnik. A nappaliban a falfestményeket gyakran ragasztják, amelyeket az egyik falra helyeznek. Ebben az esetben jobb választani a képet, a belső teretől függően..

A legnépszerűbbek a tájkép háttérképek. De a modern stílusokban háttérképeket használnak a nagyvárosok-megalopoliszok és vonzereik képeivel..

A semleges tapétát monogramokkal is gyakran ragasztják a nappaliba. Könnyebb dokkolni őket, mivel a minta folyamatosan ismétlődik. Ezen kívül érdekesebbnek tűnik. A nappaliban gyakran függőleges csíkos tapétákat is ragasztanak, vagy függőleges kombinációs módszert alkalmaznak, mivel ez lehetővé teszi a mennyezet felemelését, így a nappali tágasabb és pompásabb lesz..

 • Vonatkozó hálószobák, akkor ebben az esetben jobb a legjobb minőségű és természetes lélegző tapéta használata. Ezenkívül nem túl mutatós kialakításúnak kell lenniük. A hálószobához leggyakrabban szokásos papír tapétákat vásárolnak. De mivel gyorsan elhalványulnak, meg kell próbálnia kevésbé bevonzó és unalmas mintázatú bevonatot választani. Ellenkező esetben állandóan sötétíteni kell az ablakokat sötétítő függönyökkel..

 • A gyerekszobában tapéta ragasztása különleges szokatlan mintákkal. Ez lehet háttérkép rajzfilmfigurák vagy állatok, madarak, autók képeivel. A gyermekszobába gyakran vásárolnak papír vagy vinil tapétákat, mivel természetesek és hipoallergének. A papír tapéták ideálisak a gyerekszobába, mert a gyerekek gyakran festik a falakat. Így nem fogja sajnálni, hogy a régi bevonatokat újakra cseréli..

 • Fali dekorációhoz az irodában használjon nagy mintás tapétát. Jobb, ha a lehető semleges és nyugodt kialakításúak..

De ha az irodának kis területe van, akkor kis mintázatú bevonatokat kell vásárolnia..

 • A konyhához jobb mosható tapétát vásárolni, mivel letörölheti a szennyeződéseket, beleértve a zsírfoltokat is. De a szövet tapéták teljesen alkalmatlanok erre a szobára, mint a papír. Ennek oka az a tény, hogy szinte lehetetlen eltávolítani a foltokat, gyorsan koszosak és elveszítik eredeti fényüket. Ragaszthat szokásos papír tapétákat az erkélyre, de ha nem szigetelt, akkor jobb, ha nem szőtt vagy vinil anyagokat vásárol.

 • Fürdőszobához és WC -hez jobb mosható tapétát vagy nedvességálló burkolatot választani. Így a gomba nem képződik ott, és nem kell aggódnia a falak épsége miatt..

Bizonyos helyiségekben nehéz lehet tapétát ragasztani, mivel már feszített mennyezet van bennük. Kezdetben úgy kell elkészíteni, hogy ragasztható legyen. Először el kell távolítania a dekoratív betétet, amely a mennyezet és a fal közötti csomópontban található..

Ezt követően ragasztószalaggal ragasztania kell a feszített mennyezet minden szélét a kerület körül. Ez megvédi a már beépített feszített mennyezetet a ragasztófoltoktól. Ezt követően folytathatja a tapéta ragasztását szabványos technológia alkalmazásával. Amikor az összes lap ragasztva van, spatulát kell felszerelnie a tapéta szélére, és le kell vágnia a tapéta felesleges részét. Ezután távolítsa el a maszkolószalagot, és helyezze vissza a dekoratív betétet a falak és a tapéta találkozásához..

Nézze meg a következő videót a tapéta titkairól a feszített mennyezet közelében..

Kombinációs szabályok

A tapéta kombinálásakor sokan a vízszintes módszert részesítik előnyben, ez a legnépszerűbb lehetőség. Ez egy úgynevezett tapéta alaplap, de meglehetősen széles. Általában sötétebb, mint a világos felső rész, és a tapéta méretét vízszintesen választják ki, egy -két arányban. A teteje mindig kétszer akkora, mint az alsó.

Ugyanakkor nemcsak a tapétát, hanem ezt az anyagot is kombinálhatja mással; a falak díszítésekor különböző módszereket és lehetőségeket használnak. Ennek az opciónak azonban van egy fontos tulajdonsága: lehetővé teszi, hogy magasabbra tegye a csarnok mennyezetét.

A magas mennyezetű helyiségek tulajdonosai más típusú vízszintes kombinációt engedhetnek meg maguknak:

 • A mennyezet mentén keskeny tetőt lehet készíteni, de ragasztáskor fontos, hogy a felső csíkot a padlóval párhuzamosan kell igazítani, hogy a szoba kialakítása nagyon harmonikus legyen. Ez a ragasztási módszer kiválóan alkalmas magas mennyezetű csarnokok, étkezők díszítésére. Segítségükkel kissé csökkentheti a mennyezetet, és hangsúlyozhatja azokat..

Vízszintes kombináció esetén két kontrasztos árnyalatot használhat, vagy egyet sötét színvilághoz, a másodikat pedig világoshoz..

 • Egy másik lehetőség az azonos textúrájú, de eltérő mintájú tapéta kombinálása, és a háttérszínnek azonosnak kell lennie. Egy jó kombináció, ha két különböző színösszeállítással kombinálják a tapétát, de ugyanazzal az általános textúrával. Stílusos és függőleges kombinációnak tűnik.

Ez a különböző tapétavásznak színe és kialakítása váltakozása. Sőt, ily módon elrendezheti a szomszédos falakat és az egyiket is. A vásznat egyesíteni kell egytől egyig vagy kettőtől kettőig. Jobb, ha a kiválasztott bevonatok nem állnak túlságosan kontrasztban egymással. Próbálja meg a sima tapéta váltakozását választani olyan színesekkel, amelyek valamilyen mintával vagy díszítéssel rendelkeznek..

 • De ha stílusosabb és divatosabb módon szeretne lakást vagy házat díszíteni, akkor igénybe veheti a kontrasztos színű tapéta függőleges kombinációját. Tehát a széles vörös és fehér csíkok kombinációja népszerű. Ha a kontrasztos kombinációk módszerét választotta, akkor a vásznaknak szélesebbnek kell lennie, és ha a világos és hasonló színű háttérképek függőleges kombinációját választja, akkor a csíkok keskenyebbek lehetnek..
 • A kombináció másik módja az ékezetes fal kiemelése. Fényképes tapéta vagy fényes díszítő bevonatok segítségével kiemelheti. De ily módon csak egy falra lehet ragasztani, lehetőleg a legrövidebbet. Ugyanakkor sima világos tapétát kell ragasztania más falakra..

 • A mennyezetekkel való kombináció egy másik érdekes módszer. Így az egyik falburkolat teljesen illeszkedik a mennyezetre, míg a többi falat és a padlót a burkolatok különböző színei különböztetik meg. Így divatos és szokatlan akcentust készít. Tehát érdekes módon díszítheti a mennyezetet a padláson. Feltűnő folytatása lesz a falnak és az ilyen lakások elrendezésének előnye..

 • A tapéta kombinálható a patchwork módszerrel is. Ez egy másik érdekes módszer, amely kis tapétafoltok ragasztását foglalja magában. Ezenkívül jobb, ha egymáshoz ragasztja őket. Ehhez válasszon körülbelül öt különböző tekercses tapétát, amelyek színben és mintában különböznek, de legalább egy közös hangszínnel rendelkeznek. Ragasztva vannak, bármilyen témát megfigyelve..

Jobb, ha levágja a tapéta darabjait körülbelül 50 x 50 cm -es szokatlan tapéta kollázsok készülnek belőlük. Ezenkívül így használhatja az előző javításból származó felesleges maradék tapétát, és spórolhat egy új tekercs vásárlásán..

Egy ilyen ékezetes fal világosnak tűnik, jobb, ha csak egy felületet rendez el ilyen módon, és a többit sima..

 • A betétekkel való kombináció egy másik meglehetősen népszerű módszer most, amely abból áll, hogy az összes falat egy hangon ragasztja be, majd egy kis darab világos tapétát ragaszt be egy falra. Jobb, ha ez a darab világos és szokatlan mintával rendelkezik. Így a tapéta akár a festményeket is helyettesítheti. Ezeket a tapétadarabokat speciális keretekkel vagy szegélylécekkel illesztik be, amelyek lehetővé teszik a szegélyek elrejtését és megakadályozzák a sarkok hajlítását..
 • A háttérképek kombinációja összetettebb és érdekesebb lehet. Ehhez használja a sziluettek létrehozását háttérképből. Leggyakrabban az óvoda falait díszítik ilyen módon. Kezdetben alaptapétát ragasztanak, majd állatok, madarak vagy valami más figurákat vágnak ki más, világosabbakból. Ezeket az elemeket az első rétegre ragasztják. Így gyönyörű és szokatlan mintát kapunk a tapétán..

Dekor

Tapétázáskor gyakran használnak dekoratív módszert, például öntést. Ez egy dekoratív anyag egy háromdimenziós csík formájában, amelyet a tapéta fölé helyeznek. Általában a deszka hossza körülbelül 2 m, de szélessége és kialakítása leggyakrabban eltér. A díszlécek lehetnek laposak vagy terjedelmesek.

A gyártók érdekes modelleket is bemutatnak, amelyek gyönyörű textúrával és díszítő elemekkel rendelkeznek. Műanyagból, poliuretánból és más anyagokból készülhetnek. Népszerűbbek a rugalmas öntvények, amelyek könnyen felszerelhetők. Szintén polarizált a PVC vagy gipszléc, valamint a divatos márványcsíkok. Nagyon kifinomultnak és elegánsnak tűnnek..

Segítségükkel a tapétával borított falakat klasszikus stílusú belső terekkel díszítik. A díszlécek ragasztóra vannak szerelve a tapéta tetején lévő összes fal mentén. Ezenkívül gyakran használják az ablakok és ajtók keretére, hogy vizuálisan kibővítsék azokat. Ehhez leggyakrabban klasszikus egyenes csíkokat használnak..

A mennyezet vagy a padló lábazatát díszítésre és tapéta díszítésére is használják. Az ilyen termékek félköríves keresztmetszetű csíkok. Leggyakrabban a fal és a mennyezet, illetve a fal és a padló közötti hézag elrejtésére használják..

Manapság népszerű a bagettel befejezni. Az ilyen csíkok érdekes és gyönyörű textúrájúak, díszítő elemekkel díszíthetők virágok és akár egész térfogati képek formájában..

Manapság divatos a falakat bagettel ragasztani, különösen így gyakran díszítik az ajtók szélét a bejáratnál vagy a boltívek szélén lévő tapéta felett..

A tapéták és a falak díszítései most egész kompozíciók megjelenését mutatják. Tehát a deszkák lehetnek teljes ívek, oszlopok és stukkóelemek. Nagyon szépnek és elegánsnak tűnnek..

Fontos árnyalatok

Az év bármely szakában ragaszthat tapétát, de vannak árnyalatok:

 • Ne tegyen tapétát fűtetlen helyiségbe. Tehát, ha télen, ragasztáskor a lakóterekben lévő elemek erősen működnek, akkor ezen a helyen a ragasztó gyorsan kiszáradhat, és a tapéta eltávolodik.

Ennek elkerülése érdekében számos műveletet kell végrehajtania:

 1. Működés közben nedvesíteni kell egy rongyot hideg vízben, és le kell fedni vele az elemeket.
 2. A száradás során a rongyot újra meg kell nedvesíteni, és úgy kell ráhelyezni az akkumulátorra, hogy a tapéta ragasztható legyen. Ezenkívül, ha a tapéta érintkezésbe kerül az akkumulátorral, rendszeresen permetezni kell vízzel, hogy a tapéta ne száradjon ki és ne deformálódjon..

 • A legfontosabb követelmény a beltéri páratartalom. A levegő páratartalma nem haladhatja meg a 60%-ot. Ha ez a követelmény nem teljesül, akkor a nedvességtől való ragasztó kevésbé lesz hatékony, és ezért a vásznak kiszáradásuk előtt leválhatnak. Ezenkívül buborékok jelenhetnek meg alatta. Kerülje a szellőzést vagy a levegő áramlását a helyiségbe. Ha a szoba páratartalma folyamatosan változik, akkor a tapéta kiszárad és egyenetlenül tapad.
 • Fontos, hogy a ragasztás után zárja be a helyiséget, és biztosítsa a stabil páratartalmat és hőmérsékletet. Ha tapétát ragaszt egy lakótérbe, akkor a különböző típusú ragasztók hőmérsékletének eltérőnek kell lennie. De az optimális mutató plusz 10 és plusz 25 ° között van. A magasabb vagy alacsonyabb hőmérséklet negatívan befolyásolja a ragasztó minőségét, és a ragasztó is hatástalan lesz. A kívánt hőmérsékleti szintet úgy lehet elérni, hogy fűtőtestet helyeznek a szoba közepére, és szabályozzák annak üzemmódját..

 • A hőmérséklet fenntartása abban a helyiségben, ahol az imént beragasztotta a tapétát, nemcsak a beillesztés napján, hanem az azt követő 10 napon belül is fontos. Ha stabil páratartalmat és hőmérsékletet biztosít a ragasztás során és egy idő után, akkor a bevonat a lehető legtartósabb lesz..
 • Szárítás közben jobb, ha az ablakokat lefüggönyözzük, ha közvetlen napfény jut be rajtuk..

Irányított tevékenységükkel csak bizonyos helyeken száríthatják a ragasztót, és így a vászon akár részlegesen is ráncosodhat..

Ha figyelembe veszi ezeket az árnyalatokat, akkor a ragasztás nem okoz felesleges problémákat..

Gyönyörű ötletek

 • Az eredeti falfestés beltéren tapétával nagyon népszerű módszer 2017 -ben. Most sokan színeket választanak beillesztéskor, a sötét és világos árnyalat kontrasztjával játszva. Ebben az esetben szokás a falra ragasztani sötét tapétával, amely az ablakkal szemben található. Ez az opció magában foglalja a szoba egyidejű sötétítését és a sötét fal enyhe megvilágítását. De ha éppen ellenkezőleg, világosítani szeretné a szobát, akkor jobb, ha világosabb tapétát ragaszt az ablak elé..
 • Most az is divat, hogy kiemelünk egy ékezetes falat, mintával díszített tapétával díszítve. Így például a rózsaszín díszítés világos lila akcentussal hígítható. Ez a kombináció tökéletes a gyerekszobába vagy akár a hálószobába..

 • A 3D háttérképek még divatosabbak és modernebbek. Ezek lehetnek háromdimenziós térbeli mintázatú burkolatok, vagyis az úgynevezett panoráma tapéta. Három falat foglalnak el, és szilárd mintázatúak lehetnek. Példákat találhat bevonatokra egész mitológiai témák vagy gyönyörű tájak formájában. Ebben az esetben az egyik falat semleges bevonattal kell beilleszteni.
 • Ragasztáskor előnyben részesítheti a LED tapétát. Gyönyörű színes háttérvilágítással rendelkeznek, amelyek fényerejét és színét a távirányítóval módosíthatja. Tökéletesek egy óvodába, és nagyon stílusosak és sokoldalúak lesznek..

 • Egyes modern belső terekben szokás olyan tapétát használni, amely más felületeket utánoz. Tehát a loft stílusú belső terekhez téglafalú, térkő vagy akár dekoratív kő mintázatú anyagokat használnak..
 • A provence -i vagy vidéki stílust kő vagy fa utánzó tapéta használata jellemzi. A klasszikusabb belső terekhez deszka- vagy bőr tapétát használnak. A növényi motívumok használata háttérképként nagyon népszerű. Ez a háttérkép kiemelheti a hálószoba egyik falát..

 • A nagy virágok ma nagyon népszerűek. Alattuk takarót vagy dekoratív párnákat vehet fel, és lefektetheti az ágyra..

Egy ilyen együttes harmonikus és elegáns lesz..

 • Néha megpróbálnak tapétát választani a függönyökhöz, ugyanakkor a függönyöket csak úgy választják ki, hogy illeszkedjenek az ékezetes fal színéhez, hogy így hangsúlyozzák a képet vagy a mintát, és kiegészítsék ezt a kombinációt.

 • A keleti és afrikai témájú kombinált háttérképek idén sem kevésbé népszerűek. Ugyanakkor etnikai indítékú borításokkal, egzotikus nyomatokkal, sőt hieroglifákkal való ragasztást is használnak. Leggyakrabban egy vagy két ékezetes fal díszítésére használják, vagy vízszintes és függőleges kombinációkat használnak..
 • Manapság népszerű kétféle tapéta ragasztása, amelyek két szomszédos falra rögzülnek, és ugyanakkor hasonló árnyalatokkal rendelkeznek. Kiderül, hogy az egyik, világosabb fal simán belefolyik egy sötétebbbe. Ez a színátmenet divatosnak és kifinomultnak tűnik..